Veliki broj bivših državnih službenika ima pravo na punu zaradu 12 mjeseci: Nastavak loše prakse ili racionalizacija?

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković poručuje da je ta partija spremna da predloži rješenje kojim će se funkcionerske naknade racionalizovati, a istog je stava i potpredsjednica Skupštine, Zdenka Popović iz Demokrata

15378 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Sa jedne od sjednica bivše Vlade koju je vodio Dritan Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica bivše Vlade koju je vodio Dritan Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Vlade se mijenjaju, ali ne i prakse koje, bez obzira na političku strukturu, svima koji se dotaknu javne funkcije, idu u korist.

Tako će sasvim sigurno, još naredne godine, veliki broj bivših državnih službenika imati pravo na punu mjesečnu zaradu, što će, imajući u vidu da je tokom mandata Vlade Dritana Abazovića zaposleno, odnosno imenovano čak 1.309 ljudi, značajno koštati budžet.

Bivši funkcioneri imaju pravo da se naknade odreknu, a oni koji su tek došli na vlast obavezu da lošu praksu mijenjaju.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković poručuje da je ta partija spremna da predloži rješenje kojim će se funkcionerske naknade racionalizovati, a istog je stava i potpredsjednica Skupštine, Zdenka Popović iz Demokrata.

Već idućeg petka Administrativni odbor na prvoj sjednici razmatraće zahtjeve dijela poslanika prethodnog saziva parlamenta o ostvarivanju prava na godišnju naknadu po prestanku funkcije.

Koliko će građane koštati sve funkcionerske naknade nakon promjene vlasti, tek ćemo da računamo, s obzirom na rekordna imenovanja bivše Vlade kojih je, prema podacima Centra za građansko obrazovanje, bilo čak 1.309, dok je razriješeno 465 javnih službenika .

Iako su poslanici novog saziva Skupštine tek prije sedmicu počeli da rade, zbog svega što je prethodna praksa pokazala, vjerovatno će brzo morati da odgovore na pitanje – hoće li predložiti zakonske izmjene da se naknada od 12 mjeseci makar smanji?

Bonus video: