Krapović: Vojnicima potreban adekvatan prostor za vježbe, Sinjajevina će vrlo vjerovatno ostati netaknuta

Ministar odbrane je u intervjuu za TV Vijesti kazao da će insistirati na tome da država tokom njegovog mandata ispuni obavezu prema NATO-u, da se za vojsku godišnje izdvaja dva odsto BDP-a, što još nije slučaj

37870 pregleda 119 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar odbrane Dragan Krapović kaže da je Crnoj Gori kao članici NATO-a neophodno da ima adekvatan prostor na kom će vježbati njena vojska, ali poručuje da će u slučaju Sinjajevine i planova da se tamo gradi vojni poligon, slušati i uvažiti glas građana.

Krapović je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da će insistirati na tome da država tokom njegovog mandata ispuni obavezu prema NATO-u, da se za vojsku godišnje izdvaja dva odsto BDP-a, što još nije slučaj.

Ministar smatra da pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka ne treba apriori otvarati, a da se moraju povećati plate vojnicima po ugovoru.

Televizija Vijesti pitala ga je i kakvo je stanje zatekao u Vojsci i treba li nam više profesionalnih vojnika.

“Nisam u potpunosti zadovoljan stanjem popunjenosti jedinica. Fali u mnogim segmentima. Mislim da su u pitanju prije svega uslovi rada i mislim da moramo imati drugačiji, mnogo agresivniji marketinški pristup, kada je u pitanju animacija mlađih generacija", rekao je on.

Kolike su te plate vojnika, oficira i zaposlenih u Ministarstvu odbrane i da li su oni motivisani da rade ovaj posao?

Krapović: Za vojnika po ugovoru nekih 700 eura, za oficire i podoficire nešto više, i uvijek može bolje.

Koliki su plate zaposlenih u ministarstvu ?

Krapović: One jesu značajno bolje u odnosu na vojnike po ugovoru.

Kakav je Vaš stav kad je riječ o Sinjajevini? Da li će ona ostati netaknuta, ili ipak mislite da bi jedan dio nje trebalo pretvoriti u vojni poligon?

Krapović: Vojska Crne Gore u skladu sa standardima, u skladu sa obavezama koje imamo u NATO savezu da se mora imati na teritoriji Crne Gore, negdje u dogledno vrijeme adekvatan poligon za vježbanje. Kada je riječ o Sinjajevini, u tom dijelu mogu da uvjerim javnost da ćemo mi slušati glas građana prije svega.

Dakle Sinjajevina će ostati netaknuta?

Krapović: Pa, vrlo vjerovatno.

Ako Sinjajevina otpada, šta ćete kao ministar odbrane uraditi po tom pitanju?

Krapović: Postoje moguće, ne želim da prejudiciram, još neke lokacije koje bi bile adekvatne za vojni poligon i čini mi se da nijesu u državnom vlasništvu. To će opet nametati, ukoliko to bude opcija, jednu vrstu troškova. Ne bih sad licitirao sa lokacijama, mislim da su to jako osjetljiva pitanja.

Da li mislite da crnogorski vojnici treba da i dalje budu dio međunarodnih mirovnih misija i da li će se kao i do sada njihovo učešće zadržati na misije koje ne znače odlazak na teren gdje se vode borbe?

Krapović: Mislim da Crna Gora u kontinuitetu treba da doprinosi nečemu što je očuvanje mira, stabilnosti, bezbjednosti, u Evropi, pa i šire. Tako da je to nešto što će se za mandata mog kao ministra odbrane nastaviti.

Predsjednik Jakov Milatović rekao je nedavno da bi trebalo otvoriti pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka, iako on nije za to, ali kaže da nam je vojska nedovoljno popunjena. Da li treba otvarati to pitanje?

Krapović: Smatram da to pitanje takođe treba da bude predmet vrlo ozbiljnih analiza i ne bi ga trebalo ovako apriori, 'ajde da kažem, paušalno otvarati. Vidjećemo što su i druge mogućnosti, kao što sam rekao da se animira veći dio mladih ljudi.

Da li se, po Vašem mišljenju, do sada dovoljno ulagalo u našu vojsku? Na čemu cete Vi instistirati u tom dijelu?

Krapović: Posebno je bitno da se ulaže u modernizaciju, pogotovo u svjetlu izazova koji su pred nama, koji se prije svega tiču sajber kapaciteta. Sve to zahtijeva velika ulaganja u modernizaciju i mislim da je tih dva posto BDP-a neophodno da bude izdvojeno i u tom realnom, ali i u segmentu političke poruke.

Koliko smo do sada izdvajali?

Krapović: U ovom trenutku smo na 1,73 odsto realizacije. Dakle, vidjećemo koliko će to još biti do Nove godine. To je onako dosta solidno, ali nije puna mjera. I mislim da je to jedna jako bitna mjera u susret NATO samitu koji će se desiti polovinom iduće godine u Vašingtonu.

Bonus video: