Očekuju manje gužve nakon uklanjanja biciklističkih traka, studija za staze "99 odsto završena"

Direktor "Puteva" tvrdi da neće biti nepropisnog parkiranja tamo gdje su dosad bile biciklističke trake, najavio i nabavku novih autobusa i kombija za potrebe gradskog prevoza

10867 pregleda 11 komentar(a)
Zečević, Foto: TV Vijesti
Zečević, Foto: TV Vijesti

Direktor podgoričkog gradskog preduzeća "Putevi" Radoš Zečević očekuje smanjenje saobraćajnih gužvi u Ulici kralja Nikole, kao i u ulicama Ilije Plamenca i Ivana Milutinovića, nakon uklanjanja dosadašnjih biciklističkih traka.

Uklanjanje je počelo sinoć, a mašina za uklanjanje farbe sa kolovoza stigla je iz Njemačke. Za završetak radova će biti potrebno tri do pet dana, rekao je Zečević u Bojama jutra na TV Vijesti.

"U nekom stepenu će se smanjiti gužve, protok na ulicama biti mnogo veći. Svi smo svjedoci užasnih gužvi na tim dionicama, pa se nadamo da će protok saobraćaja biti znatno veći", kazao je on.

Smatra da su dosadašnje biciklističke trake "bile isforsirane, na način kako je to predstavljeno".

"Nisu urađene prave studije za biciklističke staze, gdje bi ljudi koji vole da voze bicikl uživali na način potpuno bezbjedan za njih", dodaje Zečević.

Direktor "Puteva" je rekao je da se zainteresovani građani u Sekretarijatu za saobraćaj mogu upoznati sa detaljnim planom u vezi sa novim biciklističkim stazama koje će, tvrdi Zečević, biti "trajno održive", kao i da mogu dati sugestije.

Kazao je da građani i dalje mogu voziti bicikla ulicama gdje su dosad bile za to predviđene trake, ali da će biti "zaista više ugroženi" od automobila.

"Moraju da se strpe, rješenja koja će Glavni grad ponuditi će biti takva da oni, kada se otvore nove staze, neće biti ugroženi. Radi se o rješenju gdje će sve biciklističke staze biti van cesta, trotoari ostaju kao mjesto gdje će se voziti, tu se farba i ne skida, samo će se u produžetku koristiti dijelom zelene površine, gdje će se napraviti nove staze", naveo je Zečević, rekavši da je studija "99 odsto završena".

Tvrdi da neće biti nepropisnog parkiranja tamo gdje su dosad bile biciklističke trake i da će oni koji to čine biti kažnjeni.

Zečević je govorio i o nabavci novih vozila za potrebe gradskog prevoza.

"Sekretarijat za saobraćaj je radio studije koliko će to biti novih vozila, pa smo se zaustavili na broju od 30 do 35 novih vozila. Ne moraju da budu sve autobusi, biće i kombi vozila, neki putni pravci i ne zahtijevaju veliki autobus. Sigurno će od maja biti novih vozila, a do kraja godine će se kompletirati brojka o kojoj govorim. Tada se svakako stvaraju uslovi za nove linije. Nove linije su moguće kad nabavimo nova vozila", rekao je Zečević.

Bonus video: