Komnenović: Lutajuća stoka, nedostatak infrastrukture i turizam ne idu zajedno

Komnenović kaže da je problem lutajućih goveda vrh ledenog brijega kriminalne aktivnosti, koja se odvija decenijama, napominjući da taj problem imaju i Ulcinj, Bar, Budva

5025 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović u emisiji Boje Jutra, Foto: Screenshot/Youtube
Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović u emisiji Boje Jutra, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon nekoliko mjeseci administrativnih problema podizvođač je nastavio radove na bulevaru od Tivta do Jaza, a najave govore da će radovi teći predviđenom dinamikom i da će brzo biti završeni oni radovi koji su u dijelu tivatske opštine, rekao je u Bojama jutra predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

On je kazao da se trenutno radovi izvode do kružnog toka.

Istakao je da je bitno što su nedavno imali sastanak sa ministrom pomorstva i saobraćaja, Filipom Radulovićem, i direktorom Direkcije za saobraćaj, Radomirom Vuksanovićem.

"Najave govore da će radovi teći predviđenom dinamikom i da će brzo biti završeni oni koji su u dijelu tivatske opštine", kaže Komnenović i dodaje da je namjera da se proba do ljeta završiti jedna trasa, koja bi bila funkconalna prije turističke sezone.

Ističe da velike infrastrukturne projekte prate razni problemi, pa se nada da će danas imati sastanak u Agenciji za zaštitu životne sredine povodom sanacije deponije Lovanje.

"Zaista bi bilo ružno da bulevar koji se gradi prolazi kroz gomile otpada i smeća", a na pitanje novinarke da li očekuje nove probleme odgovara da ih ne očekuje na području opštine Tivat.

Komnenović smatra, iako se najavljuju razni protesti, da ljudi "moraju da shvate da bez putne infrastrukture ne možemo da se bavimo turizmom" i misli da je Crna Gora daleko iza zemalja regiona po tom pitanju.

On kaže da je dionica kroz Tivat najopterećenija u državi, da bi trebalo da bude prohodna tokom ljeta trasa kroz Tivat do Jaza, i da je predviđeno da se radovi na gradnji bulevara završe za dvije godine.

Na pitanje gledaoca o bulevaru od aerodroma Tivat do Seljanova i gužvi tokom ljeta Komnenović je odgovorio da postoji glavni projekat iz 2011. koji je uvršten u kapitalni budžet, i da su eksproprijacioni zahtjevi niski.

Komnenović je rekao i da turizam i lutajuća goveda bez ušnih markica ne mogu da idu zajedno.

On je uputio molbu premijeru i Upravi za inspekcijske poslove i od njih tražio dozvolu za odstrijel lutajuće stoke koja pase pored magistrale i izlazi na cestu koja je opasna i neosvjetljena.

Komnenović trdi da je to sve vrh ledenog brijega kriminalne aktivnosti, koja se odvija decenijama, napominjući da taj problem imaju i Ulcinj, Bar, Budva...

Govoreći o sanitarnom odstrijelu kaže da to ne bi tražio da nije iscrpio sva zakonska sredstva, radeći i čak iznad granica dozvoljenog, objašnjavajući korake koje je preduzimao.

Pozvao je Udruženje za zaštitu životinja da se uputi u srž problema.

"Radi se o kriminalnim aktivnostima, ta goveda se ubijaju iz karabina, lovačkih pušaka, meso se "tranžira" na licu mjesta, bez ikakve kontrole, veterinarskih službi, sanitarnih provjera, potom se to meso koristi za ishranu. To traje decenijama".

Bonus video: