Božović: Bliži smo štrajku nego redovnoj nastavi

Predsjednik Sindikata prosvjete rekao da još postoji mogućnost da se danas i sjutra nađe kompromis.

27296 pregleda 976 reakcija 93 komentar(a)
Božović, Foto: TV Vijesti
Božović, Foto: TV Vijesti

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su prosvjetni radnici bliži odluci da stupe u štrajk nego redovnom održavanju nastave od ponedjeljka.

Prosvjetnim radnicima ponuđeno je povećanje zarada u neto iznosu od 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala.

"Uvećanje od 15 odsto neto Granski kolektivni ugovor ne poznaje", istakao je Božović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Upitan zbog čega minimum procesa rada ne predviđa obustavu administrativnog dijela posla, na koji se prosvjetari godinama žale, već obustavu nastave, Božović je kazao da administrativni poslovi nisu nešto dominantno u odnosu na ono čime se prosvjetni radnici bave.

"Mi se bavimo obrazovanjem i vaspitanjem djece. Administrativni poslovi su nešto usputno", rekao je.

Naglasio je da još postoji mogućnost da se danas i sjutra nađe kompromis.

"Mi smo blizu kompromisa. Do sindikata odvje apsoplutno nije, osam dana čekamo da nam druga strane kaže - u redu, prihvatljiv nam je neki od ovih modela, i obustavljamo sve aktivnosti".

Poručio je da je krajnji rok u kojem očekuju odgovor Vlade - petak u podne.

Rekao je da sindikat nikad nije rekao koliko bi štrajk mogao da traje i da "ne može trajati vječno".

"Da li će trajati pet dana, ili možda možemo da ga produžimo na šesti, sedmi dan... I te kako vodimo računa o djeci, spremni smo da svaki dan koji bude neradni bude nadoknađen subotama."

Komentarišući informacije da su pojedini nastavnici navodno obavijestili učenike da nema nastave narednih 15 dana, Božović je bio kategoričan da se radi o dezinformacijama.

Božović je kazao da će Glavni odbor Sindikata prosvjete donijeti odluku "da li da nastavljamo sa iscrpljivanjem i mučenjem svih nas ili da pređemo na radikalnije mjere".

Upitan šta znače te radikalnije mjere, podsjetio je da su prosvjetni radnici iz Pljevalja rekli da će najviše pet dana štrajkovati, a da će već 26. februara stupiti u štrajk glađu.

Mijušković: Djeca će trpjeti ako bude štrajka

Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, rekla je u Bojama jutra da očekuje da će ipak doći do dogovora između sindikata i resornog ministarstva, odnosno da štrajka neće biti.

"Sve ostalo je nešto gdje će trpjeti djeca, roditelji, nastavnici, svi kao društvo", poručila je ona.

Smatra i da kvalitetnog nastavnog kadra "ne možemo imati ako imamo nezadovoljne nastavnike, a jedan od elemenata njihovog zadovoljstva svakako jesu i zarade."

Očekuje da će, u slučaju da dođe do štrajka, nastava biti nadoknađena.

Bonus video: