Glavni grad raskinuo ugovor sa "Tehnoputem", kada će se završiti bulevar Veljka Vlahovića - niko ne zna

Ugovor sa “Tehnoputem” je potpisan u septembru 2020. za četiri i po miliona eura, sa rokom izvođenja 30 mjeseci, dakle do marta prošle godine

10616 pregleda 18 komentar(a)
Bulevar Veljka Vlahovića još u izgradnji, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Bulevar Veljka Vlahovića još u izgradnji, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ono što se odavno čekalo, sada je i definitivno - Glavni grad je sa firmom “Tehnoput” raskinuo Ugovor o gradnji nikad završenog kružnog toka i novog bulevara Veljka Vlahovića na Starom Aerodromu.

"Ja sam svjestan rizika od eventualnog sudskog procesa, ali smo procijenili uz konsultacije sa upravom grada i stručnih ljudi u Agenciji i nadzora, da on te radove ne može da završi. Donijeta je odluka i ugovor je raskinut, mi ćemo izvršiti konzervaciju gradilišta i adekvatnom privremenom signalizacijom da zaštitimo gradilište dok se ne steknu uslovi za novi tender", kazao je Dragan Senić iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Od tendera do tendera, godine prolaze.

Ugovor sa “Tehnoputem” je potpisan u septembru 2020. za četiri i po miliona eura, sa rokom izvođenja 30 mjeseci, dakle do marta prošle godine.

Prvim Aneksom Ugovora odobren im je avans od 667 hiljada eura, zbog likvidnosti i kontinuiteta u izvođenju radova. Sklopljen je i drugi Aneks, u aprilu prošle godine, kada im je rok izvođenja radova produžen do kraja godine.

Kada se podvuče crta, izveli su radove u vrijednosti od 1,7 miliona, dok je vrijednost preostalih radova 2,8 miliona eura.

"Meni je žao što je Tehnoput došao u tu situaciju, znamo da je puno gradio po gradu, puno saobraćajnica, ali sama organizacija gradilišta otkad sam ja došao, 1. juna 2023. je bila jako loša, jako malo ljudi, malo izvođenja radova i evo posljedica toga je raskid Ugovora", istakao je Senić.

Kaže da su aktivirali bankarske garancije, za povraćaj avansa u iznosu 616 hiljada i činidbenu garanciju od 142 hiljade eura, koja je ustvari pet odsto od vrijednosti preostalih radova. A vozače cifre ne zanimaju, dok se truckaju preko makadama...

Zato i hoće da se sve završi brzo i kvalitetno. Kada, niko ne zna.

"Učinićemo sve da to što prije uradimo, da raspišemo novi tender i da nađemo kvalitetnog izvođača, to je ono što mogu da kažem u ovom trenutku", rekao je Senić.

Nadležni moraju da urade sve da više ne dođemo u ovakvu situaciju.Ugovorne obaveze se moraju poštovati...

"Onaj ko ne bude završavao svoj posao kako treba snosiće posljedice, više nema 'Vozi Miško', sklopimo ugovor, pa viđećemo što će biti, toga više nema", zaključio je Senić.

Bonus video: