Nedostatak gvožđa najviše zastupljen u ishrani stanovništva

Problem je što uz gvožđe treba uzimati vitamin C kako bi se bolje resorbovalo, međutim neke druge stvari ometaju vezivanje gvožđa

5777 pregleda 3 komentar(a)
Đorđević u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube
Đorđević u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube

Svaka četvrta žena reproduktivnog perioda ima anemiju, dok 60% žena ima nedostatak gvožđa pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje. Zato je jedna od preporuka bila i fortifikacija brašna kojem bi se dodavalo gvožđe i folna kisjelina, istakla je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, dr Zorica Đorđević, specijalista higijene.

"Naš organizam mnogo bolje resorbuje gvožđe iz životinjskih izvora. Najbolji izvori gvožđa su žumance, jaje, džigerica i junetina. U biljnim izvorima važno je ono što ima tamnu boju, što ima opne zrna, opne žita, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće što ima baš tamnu boju - kupina, borovnica, malina, paprika. Međutim, mnogo je veća količina koju treba pojesti da bi se gvožđe iskoristilo" kazala je.

Problem je što uz gvožđe treba uzimati vitamin C kako bi se bolje resorbovalo, međutim neke druge stvari ometaju vezivanje gvožđa.

"Smeta mu to što za resorpciju koristi iste puteve kao i drugi ti minerali kao što je magnezijum, cink, kalcijum. Znači ne možemo recimo suplement gvožđa sa magnezijumom. Trebalo bi njega malo da odvojimo. Dobro bi bilo da bude to recimo sat vremena prije jela."

Kada je reč o vitaminu D, ispostavilo se da u nešto manjem procentu stanovništvo Crne Gore ima deficit, ali je smanjenje koncentracije u velikom nedostatku. Skoro 50% žena ima to smanjenje koncentracije, kod djece do pet godina je oko 20%.

"Zagađena životna sredina, zagađeni vazduh, isto ima veze sa tim metabolizmom vitamina D, pokrivanje kože. U suštini možemo i pravilom ishranom malo da to unaprijedimo, ali i češćim boravkom na vazduhu.

Bonus video: