Šaranović: Vjerovatno u ponedjeljak konkurs za direktora policije u punom mandatu

"Neću podnijeti ostavku, jer bio tada bili zadovoljni oni zbog kojih je neću podnijeti. To su i Zoran Lazović i ekipa iz hotela Podgorica i Grand ekipa"

62915 pregleda 288 reakcija 191 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2024. 07:43h
Završeno
21:53h

Šaranović je rekao da, ako se uzme u obzir imenovanje na funkcije, Radović nije bio samo Veljovićev čovjek, već i čovjek Mila Đukanovića i Duška Markovića.

Na konstataciju da se i bivši GST Milivoje Katnić žalio na ovog "oficira za vezu", Šaranović je rekao da za njega nije mjerodavno šta Katnić kaže.

Odgovarajući na pitanje o da mu je šef obezbjeđenja policajac osuđen za teško nasilje, kazao je da su se ranije skrivala brutalna postupanja policijskih službenika i da je ovaj službenik to sam priznao iako je nosio masku tokom problematične akcije na Cetinju.

"Priznao je, odgovorao za to...I šta sad treba da uništim karijeru i utičem na lični život nekome ko je pokazao odgovornost".

21:49h

Na pitanje da li je imao konsultacije sa glavnim specijlanim tužiocem ili vrhovnim državnim tužiocem, odgovorio je da nije.

"Nijesam imao potrebe jer znam da postiji fenomenalna saradnja između Sektora za borbu kriminala na čijem je čelu Šćepanović i SPO".

21:45h

Govoreći o dosadašnjim rezultatima vlasti, rekao je da je napravljena snažna spona između MUP-a, policije SPO i SDT.

"Toliko jaka i imuna na sve pokušaje slabljena, a ti pokušaji su se dešavali i prije dva mjeseca i prije mjesec...A vidimo i zbog čega, vidite da se udarilo na najjače kriminalne grupe".

Kazao je da će biti samo mali šraf jednog sistema koji niko neće moći da poremeti u najmeri da isporuči rezultate.

"Neka se spreme, neka gledaju i neka čekaju", poručio je kriminalnim grupama.

21:41h

Šaranović je rekao da je održan veliki broj sastanaka članova Vlade koji su nadležni za pitanja bezbjednosti.

"Sa članovima svog političkog subjekta nijesam razgovarao o ovome. Jesam razgovarao sa članovima Vlade, na prvom mjestu sa premijerom".

Ponovio je da ne zna zašto je došlo do izbora v.d. direktora policije na ovaj način.

"Što se tiče partije, političkih provjera, to će raditi partijski organi, a ja kao ministar kao i do sada, preduzimaću 150 odsto svojih napora da nastavimo sa isporučivanjem rezultata kao i do sada".

21:38h

Na pitanje da li je iznenađen što je Andrej Milović izuzeo mišljenje kao i ministri iz Demokrata, odgovorio je da ne bi u to ulazio i da to treba njega pitati.

21:35h

Na pitanje da li je Vlada na "klimavim nogama" odgovorio je da nije siguran da bilo koji pojedinac može da utvrdi tako nešto.

"Ako bi bilo ko na ovakvo pitanje odgovorio sa 'da' ili 'ne' bio bi neozbiljan".

On vjeruje da će svi politički subjekti pokazati političku zrelost u ovakvom trenutku.

"Treba tragati za kompromisom".

21:28h

"Da ne vjerujem da je moguća potpuna dekriminalizacija Crne Gore, ne bih prihvatao ovu funkciju", kazao je Šaranović.

Na pitanje da li njegove stavove dijele svi članovi Vlade iz Demokrata, s obzirom na to da se ne oglašavaju ni Aleksa Bečić ni Momo Koprivica, odgovorio je "naravno" i da su svi izuzeli mišljenje na sjednici Vlade, ali da su vrlo disciplinovani i ne ulaze "jedni drugima u nadležnosti".

Kazao je da će u najkraćem mogućem roku, po mogućnosti u ponedjeljak raspisati konkurs za direktora policije u punom mandatu.

21:24h

Šaranović je rekao da bez obzira na različlitosti, Vlada je na pravom putu kada su u pitanju nacionalni prioriteti.

"Da li postoje neke druge političke konsekvence, ali garantujem da dok budem obavljao ovu javnu funkciju obavljaću je u skladu sa onim što je javni interes i prioriteta broj jedan - a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije"

Kazao je da neće podnijeti ostavku, jer bio tada bili zadovoljni oni "zbog kojih je neće podnijeti".

"To su i Zoran Lazović i ekipa iz hotela Podgorica i Grand ekipa".

21:20h

Rekao je da mu nije uskraćeno povjerenje u Vladi, i to može da uradi samo parlament koji ga je izabrao za ministra.

"To što Vlada nije izabrala policijskog sslužbenika većinm glasova na moj predlog, ne znači da je meni uskraćeno povjerenje".

Ponovio je da nije bilo argumenata zašto Šćepanović nije prihvatljiv, a nije dobio odgovor šta su motivi da Vlada izabere drugog kandidata.

Rekao je da bi se osjećao vrlo loše da je bilo koji član Vlade mogao da pobije bilo koju tvrdnju zbog čega ovaj kandidat (Šćepanović) nije najbolji.

21:16h

Na pitanje kako je Radovića, ako je Veljovićev kadar, predložio za šefa Koordinacionog tijela za izradu nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja, Šaranović je odgovorio da njegov odnos prema službeniku ne smije da bude zasnovan na bilo kakvom subjektivnom osjećaju.

"Da li je neko polazio od pretpostavke da li je neko za vrijeme DPS-a bio na nekim važnim funkcijama, mene to ne interesuje. Mene interesuje da li je neko dostojan da obavlja funkciju v.d. da li je najbolje rješenje, da li je najbolji u konkurenciji..."

Kazao je da je premijeru i prije toga u razgovoru predlagao nekoliko kandidata koji bi mogli da obavljaju tu funkciju.

21:07h

Šaranović je rekao da se isključivo kreće u okviru zakona, nadležnosti i da vodi računa o kredibilitetu i integritetu svakog službenika i zato je predložio poligrafsko testiranje.

"U pitanju je bila potreba zbog zlonamjernog diskursa u javnosti, suzi prostor za bilo kakve spekulacije da se radi međupartisjkoj borbi za prevlast u bezbjednosnom sektoru".

Novinar je Šaranovića pitao zašto je Radović, po ocjeni Demokrata, Veljovićev čovjek, a drugi to nijesu, iako su napredovali u tom sistemu, u vrijeme Veljovićeve ere.

"Imali smo kriterijume - radnu biografiju, znamo šta je neko radio i kakvi su mu rezultati, kakav je utisak ostavio tokom razgovoru, imamo rezultat poligrafskog testiranja a imamo i saznanja koja su označena stepenom tajnosti ili operativna...To što sam predložio najbolkeg to je bila moja dužnost, ali to ne znači da su ostali loši".

21:02h

"Postoje određeni postupci u MUP-u koji su kontrolni, i siguran sam da ima prostora da nadležni službenici MUP-a i Uprave policije preduzmu određene korake i utvrde sve okolnosti".

Kazao je da je i on i poligrafista spremni da idu na poligraf da su uradili sve kako treba.

20:57h

Pitanja na poligrafu su bila vrlo direktna, koja nijesu dvosmislena, kazao je Šaranović.

Na pitanje kakva je posljedica toga što četvoro od šestoro kandidata nije prošlo poligraf, odgovorio je da su sve to nezvanične informacije.

20:51h

Šaranović je na pitanje da li je poligrafsko testiranje obavljeno u kabinetu državnog sekretara, odgovorio da je važno da je poligrafsko testiranje obavljeno u MUP-u i u skladu sa uslovima iz Pravilnika.

"To je obavljeno paralelno dok sam ja obavljao intervjue sa kandidatima".

Kazao je da nije tačno da je stariji iskusniji poligrafista odbio da to radi i da ga je zamijenio mlađi.

"Prvi put čujem tu informaciju".

Rekao je da je razgovarao sa poligrafistom uoči testiranja da li je neko vršio pritisak na njega i da je on odgovorio da nije.

Nije mogao reći koja su bila pitanja na testiranju jer bi prekršio Zakon o tajnosti podataka.

"Mogu da kažem šta je bio cilj poligrafskog testiranja - da dobijemo odgovore na pitanja i suzimo sumnje da li je eventualno povezan sa nekim kriminalnim grupama, da li na neki način učestvovao u švercu cigareta, droge..."

20:45h

"Nijesam izgovorio nijedno ime kandidata koji nijesu prošli poligrafsko testiranje, ali sam smatrao da je interes javnosti da zna zbog čega sam predložio Lazara Šćepanovića", kazao je Šaranović.

Rekao je da je tim testiranjem htio da otkloni sumnje da je htio da dođe do "poželjnog kandidata".

Kaže da su neki kandidati na intervjuu priznali da su prije toga razgovarali sa nekim iz svijeta politike.

"G-din Radović je rekao da je razgovarao sa premijerom"

20:42h

Šaranović je objasnio da je izbor vršioca dužnosti direktora policije eksplicitno definisan Zakonom o unutrašnjim poslovima, dok Zakon ne zahtijeva saglasnot Vlade za imenovanje v.d. pomoćnika direktora policije.

Tvrdi da nije on iznio podatke koji kaandidate nijesu prošli poligrafski test.

20:37h

"Svako postupanje baziram na ono što je javni interes i na zakonu", rekao je Šaranović.

Na pitanje koje je pomoćnike direktora policije on imenovao, odgovorio je da je imenovan Lazar Šćepanović za v.d. pomoćnika, a u mandatu ove Vlade istekli su v.d mandati trojici pomoćnika kojima je produžen v.d. mandat za šest mjeseci.

Rekao je da za ta imenovanja nije tražio saglasnost Vlade.

Na pitanje zašto nije tražio saglasnost Vlade, kad zakon to nalaže, Šaranović je odgovorio da nema sumnje da ijedan njegov potez pokazuje da je ovdje postajala bilo kakva lična ili partijska afilijacija.

Kazao je da Zakon o unutrašnjim poslovima definiše izbor pomoćnika direktora policije u punom mandatu, a ovo su vršioci dužnosti.

20:35h

Na pitanje zašto i dalje ostaje u Vladi, odgovorio je da Vlada nije ovog ili onog političkog subjekta, već je Vlada Crne Gore.

"Šta ja radim u ovoj Vladi i Demokratska Crna Gora? Radimo sve što je u javnom interesu"

20:29h

Na pitanje ako je Radović Veljovićev kadar šta su radili od formiranja Vlade do 12 marta da Veljovićevog kadra maknu sa te pozicije, Šaranović je odgovorio da su poslanici u Skupštini, a on je ministar u Vladi.

"Znate kako djeluju poslanici u parlamentu. Znate moj manir, pričam samo o činjenično utemeljenim stvarima. Niko me nije konsultovao niti je trebalo, kada su sačinili to saopštenje, da li su polazili od pretpostavke jer ga je Vlada Mila Đukanovića imenovala na određene funkcije, to ćete morati njih da pitate...Mogu da vam kažem samo ono što osjećam, gospodin Radović u takvoj konkurenciji nije zavrijedio moje povjerenje da bude najjbolji kandidat".

Kako je dodao, njegova stanka je mogla da kaže i da je Radović najbolji kandidat, ali to ne znači da bi on postupio tako.

20:25h

Šaranović je na pitanje ko je za njega Aleksandar Radović kojeg su njegove partijske kolege povezale sa Veselinom Veljovićem i koji je pao na poligrafu, odgovorio da nije rekao ko jeste, a ko nije pao na poligrafu i nije odavao tajne podatke.

"Bio bih neozbiljan kad bih u donošenju ovakvih odluka na osnovu paušalnih ocjena, ovakvih i onakvih..."

Bonus video: