Knežević: Milovića treba smijeniti, uz novog ministra da ide i rekonstrukcija; Savića biraju za sudiju Apelacionog suda

Lider DNP-a kaže da će odluka o izboru Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije pasti "na bilo kom sudu". Smatra i da bi bolje bilo da je Vlada postavila Aca Đukanovića za predsjednika borda IRF-a, nego Predraga Drecuna

75624 pregleda 77 reakcija 77 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 21.03.2024. 21:57h
Završeno
21:44h

Knežević je na kraju rekao kako očekuje da DNP i Nova srpska demokratija budu konstituenti izvršne vlasti u punom formatu, odnosno da imaju svoje minisre i potpredsjednike, kako je precizirano u koalicionom sporazumu.

Kazao je da će odluku da li će biti dio takve Vlade donijeti u konsultaciji sa stranačkim organima.

Na pitanje koja ga funkcija zanima, rekao je da nema tu mnogo da bira, već da je u sporazumu jasno precizirano šta pripada DNP-u - funkcija potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i saobraćajnu infrastrukturu i Ministarstvo saobraćaja.

"To su izazovne pozicije, ako bi tu postojala jasna strategija u vezi sa nastavkom auto-puta, ne ova dionica Mateševo - Andrijevica, nego dionica koja vodi ka Srbiji, rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, valorizacija luke, dovođenje stranih investitora koji bi obnovili našu saobraćajnu i željezničku infrastrukturu, bio bih i te kako zainteresovan i to bih smatrao izazovom", rekao je Knežević.

Očekuje da će Spajić realizovati program "Evropa sad 2".

"Mi smo se jasno odredili da nećemo podržati nikakva zaduženja i kreditne aranžmane koji će značiti porast javne potrošnje i povećanje inflacije. Jedan od ključnih razloga zašto podržavamo ovu Vladu jeste da damo priliku gospodinu Spajiću da realizuje program 'Evropa sad 2' i mi smo spremni da dignemo ruku za to, jer je na tom programu dobio podršku", dodao je.

Poručio je da neće podržati ukidanje Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, te rekao da je to Spajiću kazao i prije potpisivanja koalicionog sporazuma.

"Neću učestvovati u zaduživanju države na način da pojedemo sami sebe", zaključio je.

21:37h

Knežević smatra da optuženi predsjednik Opštine Budva Milo Božović treba da bude pušten iz pritvora, uz jemstvo i mjere nadzora.

"Ovo počinje da miriše na politički bućkuriš, jer nam je njegovo hapšenje nanijelo ogromnu štetu. Sigurno smo izgubili pet do sedam odsto podrške u predvečerju parlamentarnih izbora", rekao je.

"Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ako se dokaže ono za šta ga optužuje tužilaštvo, on će automatski ostati bez funkcija, a mi smo saopštili da ćemo se javno izviniti tužilaštvu i građanima što smo iskazivali sumnju u ono što je radilo tužilaštvo u tom periodu", dodaje Knežević.

21:19h

Lider DNP-a je ponovio da ne želi Bošnjačku stranku u Vladi, iako se za to zalagao ranije, nakon što su glasali za smjenu Andrije Mandića sa funkcije predsjednika Skupštine.

"Ja sam spreman, ako će kolega Ervin Ibrahimović ili bilo iz Bošnjačke stranke reći - izvinjavamo se zbog objašnjenja koje smo dali, generalizujući osjećaje srpskog naroda u Crnoj Gori na način na koji je to uradio DPS i mi to potvrdili u našim diskusijama, da razmotrim o tome. Ali, neću da prihvatim da se non-stop mi posipamo nekim pepelom krivice."

Knežević je rekao da želi da DNP bude u Vladi, ali ne po svaku cijenu.

"Gospodin Spajić je premijer, ima mandat, ako misli da treba da izbaci DNP - bujrum, ionako trenutno nismo u Vladi. Neka ubaci Bošnjačku stranku, mi ćemo se odnijeti prema tome. Nije pošteno da non-stop se nama nešto etiketira da smo krivi za nešto što se dešavalo u prošlosti i da zbog toga nismo prihvatljivi da budemo dio nekakvih integrativnih procesa".

21:14h

Knežević je poručio da će DNP otkazati podršku Vladi, ako bude donijeta odluka da crnogorski vojnici idu u Ukrajinu.

"Rekli su da trenutno ne razmišljaju o tome, ali ako pozove Makron, Stoltenberg, možda će reći - 'ajmo da razmišljamo o tome. E, ja neću da razmišljam o tome."

21:02h

Knežević je rekao da poštuje činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a i da neće to preispitivati kad budu u Vladi.

Ističe da to ne bi preispitivali ni kad bi sami formirali izvršnu vlast.

20:58h

Knežević tvrdi da, prema njegovim informacijama, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić sljedeće sedmice treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda.

"Zamislite, čovjek ispod čijeg su kabineta iskopali kabinet od 150 metara. Čovjek koji ima prepiske sa Vesnom Medenicom, o tome koga treba da puste da bi donosio sigurne glasove DPS-u i te su prepiske izašle. Čovjek koji je učestvovao u potvrđivanju optužnice za 'državni udar' i u mnogim drugim optužnicama i rješenjima o pritvoru. Čovjek koji je donio odluku da meni i Nebojšu Medojeviću imunitet traje samo u plenarnoj sali, sad treba da bude za sudiju Apelacionog suda? Bolje da vrate Vesnu Medenicu, bolje da stave Suzanu Mugošu za predsjednicu Vrhovnog suda. Sad želim da poručim članovima Sudskog savjeta, neka kažu da je to politički uticaj - isti ste ili grđi od Borisa Savića ako ga budete glasali iduće nedjelje da bude sudija Apelacionog suda", kaže Knežević.

20:32h

Knežević je rekao da je Miloš Radinović, kojeg su predložili za ambasadora u Rusiji, najbolje rješenje za tu poziciju.

Kaže da Radinović ima i rusko državljanstvo kojega se htio odreći i da je to rekao u razgovoru sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem i ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem.

"Rođen je u Crnoj Gori, ima biznis u Rusiji... Predložio sam čovjeka koji bi doprinio odnosima dvije države", rekao je Knežević, pojasnivši da Radinović nije član njegove partije.

"Sama činjenica da je spreman da podnese otpust iz ruskog državljanstva i iz biznisa govori o tome koliko mu znači ta pozicija ambasadora", kazao je lider DNP-a.

20:20h

Knežević je rekao da je Andrej Milović trebalo da podnese ostavku na mjesto ministra pravde, ako nema povjerenje stranke koja ga je izabrala.

"Ako već sam neće da podnese ostavku, mislim da je gospodin Spajić trebalo da inicira njegovu smjenu".

Milović je isključen iz Pokreta Evropa sad, ali je ostao ministar pravde, što Knežević smatra neodrživim.

Knežević smatra da postoji ozbiljna nestabilnost u Vladi.

"Podržavamo u ovom trenutku jednu konfuznu i suprotstavljenu Vladu između ministara. Apelujem da dođe do nekog dogovora, pronalaženja zajedničkog imenitelja. Pitanje je da li sam lično zainteresovan da budem dio Vlade koja je stalno u sukobima i rivalitetu".

Smatra da bi Milovića trebalo smijeniti u narednih mjesec ili mjesec i po, imenovati novog ministra pravde i kroz njegovo imenovanje obaviti i rekonstrukciju izvršne vlasti.

Knežević ukazuje da priču o rekonstrukciji nije "potegla" koalicija "Za budućnost Crne Gore", već premijer Spajić.

Knežević kaže da bi zbog stabilnosti trebalo što prije da dođe do rekonstrukcije Vlade.

20:15h

Knežević je rekao da Vladi treba dati šansu, ali da je isto tako i kritikuju.

Kaže da bi bolje bilo da je Vlada postavila Aca Đukanovića za predsjednika borda Investiciono-razvojnog fonda, nego Predraga Drecuna.

"On je jedna od personifikacija i metafora DPS-a, i koji je '96. pitao đe su pare, i '95. i '94... I onda je očigledno našao pare kad je postao izvršni direktor Prve banke. Evo mu prilika da sa institucionalnog nivoa otkrije đe su sve one pare koje je tražio devedesetih, pa ih je zaboravio kad je došao na čelo Prve banke."

Smatra da je njegov izbor u bord IRF-a katastrofalan i skandalozan, i da je napravljena velika greška.

20:13h

Knežević je ocijenio da sami postupak izbora v.d. direktora policije pokazuje da nije u pitanju "rat za profesionalca" već za prevlast u bezbjednosnom sektoru.

Smatra da će sličnog scenarija biti i ako dođe do izbora za direktora ANB-a.

20:01h

Knežević je, govoreći o izboru Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije, rekao da sama činjenica da postoji kriza u parlamentarnoj većini i Vladi i oročena podrška Demokrata do juna, dovoljno govori da je napravljena politička šteta.

"Napravljena je iz prostog razloga što nije ispoštovan član Zakona o unutrašnjim poslovima", dodao je.

Kaže da je na vrijeme upozorio premijera Milojka Spajića da se čini greška.

"Da smo bili u Vladi, jasno bismo se odredili prema tome i od samog početka ne bismo podržali izbor suprotno zakonu".

Smatra da savez konstituenata vlasti u ovom trenutku nije osnažen. "Da li će ono što će proisteći osnažiti taj savez kroz neku rekonstrukciju i dogovore i razgovore sa konstituentima većina i Vlade, ja to ne znam". 

Kazao je da je koalicija "Za budućnost Crne Gore" prilično zabrinuta.

Knežević smatra i da će odluka o izboru Radovića pasti "na bilo kom sudu".

"Mislim da će se gospodin Brđanin, šta god ko mislio o njemu, opet vratiti na mjesto direktora, upravo zbog postupka koji je na Vladi sproveden, po meni, suprotno zakonu".

Kazao je da današnji izbor Predraga Burića za generalnog inspektora ANB-a, uz "nepotpuno poštovanje" Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, govori da "tu postoje određene nedostatnosti" i da je vrlo izvjesno da će Artan Kurti "ići stazama Brđanina" kad je u pitanju povratak na funkciju.

Izmjena: 20:13h
19:53h

U večerašnjoj emisiji "Načisto" sa Petrom Komnenićem intervju sa jednim od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore", predsjednikom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem.

Bonus video: