Avio-kompanije moraju nadoknaditi štetu putniku ako avion kasni duže od dva sata ili je otkazan

U slučaju kvara, objašnjava advokatica Žarković, to je nešto što se smatra propustom avioprevoznika i on je dužan da nadoknadi štetu putniku

5698 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avio-kompanije moraju da nadoknade štetu putniku u slučaju da avion kasni duže od dva sata ili dođe do otkazivanja leta, ukoliko se putnik ne ukrca na let a da za to nije kriv, ako ne može da dobije sjedište u klasi aviona za koju je kupio kartu, kazala je u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti Sonja Žarković, advokatica.

"Šteta se nadoknađuje zavisno od vremena kašnjenja i od udaljenosti destinacije. Na primjer, kada je udaljenost duža od 1.500 kilometara putnik ima pravo na nadoknadu od nekih 600 eura, tako da može aplicirati za naknadu štete aviokompaniji sa kojom je putovao i čiji let je kasnio", objasnila je.

U slučaju kvara, Žarković dodaje, to je nešto što se smatra propustom avioprevoznika i on je dužan da nadoknadi štetu putniku.

Naknada štete nije moguća u slučaju elementarnih nepogoda ili narušene političke bezbjednosti.

"Kao što su zemljotresi, poplave, požari ogromnih razmjera ili su to izuzetno nepovoljni meteorološki uslovi, zatim politička nestabilnost u zemlji slijetanja ili čak narušena bezbjednosna pravila u odnosnoj zemlji", dodala je.

Ukoliko se let pomjeri za sljedeći dan i u tom slučaju aviokompanija je dužna da obezbijedi noćenje u hotelu, prevoz do hotela, obroke i dva telefonska razgovora, kao i neograničen kontakt elektronskim putem", kazala je.

U praksi, rok za nadokandu štete je od četiri nedjelje do 12.

Bonus video: