Božović: Očekujem da će kolektivni ugovor biti potpisan do jula

Božović ne vjeruje da će tužba države protiv Sindikata prosvjete biti povučena

7196 pregleda 14 komentar(a)
Božović, Foto: TV Vijesti
Božović, Foto: TV Vijesti

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da još nije potpisan Granski kolektivni ugovor za tu oblast, ali da očekuje da će to biti učinjeno do jula.

Prema sporazumu Sindikata prosvjete i države, nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

"Sporan je drugi dio koji predviđa uvećanje od 1. septembra, malo je nejasan i nedorečen", rekao je Božović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kaže da bi najlakše i "najbezbolnije" bilo da prosvjetni radnici dobiju uvećanje na koeficijente opet od 10 odsto počevši od 1. septembra. "To bi se svelo na neto nekih 17 odsto, međutim u Vladi još razrađuju varijante", naveo je on.

Država je prošlog mjeseca podnijela tužbu protiv Sindikata prosvjete, tražeći da Osnovni sud u Podgorici tada nedavno završeni štrajk prosvjetara proglasi nezakonitim.

Ročište je zakazano za četvrtak, a Božović ne očekuje da će tužba biti povučena.

"Ministarstvo ima za cilj da izađu kao pobjednik, da pokažu da je sindikat bio neodgovoran i poveo nezakonit štrajk", kaže on.

Očekuje da će sud "prepoznati svjesnu opstrukciju" i "namjeru Ministarstva da ne dozvoli pravo na štrajk".

Božović kaže da su se, desi li se da sud proglasi štrajk nezakonitim ili da, kako je rekao, bude "direktora koji će da nas kažnjavaju otkazima ili novčano", na Glavnom odboru "dogovorili da moramo štititi jedni druge".

"Da li ćemo pozvati opet prosvjetne radnike u masovne proteste, opstrukciju, novi štrajk, ili možda štrajk glađu..."

Bonus video: