Zampeti: Potrebne izmjene i dopune Zakona o zaštiti zviždača i Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja

"Neophodano je stvaranje zakonskog osnova na osnovu kojeg bi Agencija za sprečavanje korupcije mogla potpuno nezavisno da obavlja svoj posao"

5075 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Najveći izazov za Crnu Goru do naredne međuvladine konfernecije biće da ubijedi Evropsku komisiju da su privremena mjerila u oblasti borbe protiv korupcije ispunjena.

"Neophodano je stvaranje zakonskog osnova na osnovu kojeg bi Agencija za sprečavanje korupcije mogla potpuno nezavisno da obavlja svoj posao. U tom cilju, nužne su izmjene i dopune Zakona o zaštiti zviždača i Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja", rekla je Laura Zampeti iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, dodaje da nije rijetkost da su ponekad i zakonska rješenja sama po sebi koruptivna, gdje kao primjer navodi propise za zakup plaža i šuma.

"Umjesto da propis bude usmjeren na opšti interes, na javni interes, on je usmjeren na partikularne, na privatne interese, a povod je ili nečijeg lobiranja ili nekog finansiranja donosilaca odluka, i to je najteži vid korupcije, zato što onaj koji je povlašćen poslije nema potrebu da krši propise", rekao je Koprivica.

Zaneti je podsjetila da se u Izvještaju Evropske komisije konstatuje da su rezultati Crne Gore u borbi protiv korupcije limitirani, pogotovo u oblasti pravosuđa.

"Imamo tužilačke istrage u slučajevima korupcije koji uspijevaju da idu naprijed, ali odgovor sudova odnosno pravosuđa na te aktivnosti tužilaštva nije dovoljno dobar. Takođe, primjetili smo da postoji nesklad između životnog stila javnih funkcionera i broja slučajeva pod istragom".

U odnosu na nesklad između životnog stila javnih fnkcionera i njihovih primanja, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović nije odgovorila na pitanje poslanika dokle se stiglo sa postupkom ispitivanja imovine bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, po nalogu Upravnog suda iz 2021. godine. Ipak, iskoristila je priliku da pohvali rad agencije na čijem je čelu.

"Ja mislim da je to jedna snažna poruka svima nama i mislim da, na krilima Agencije i našim postignutim rezultatima, Crna Gora cijela - i izvršna i zakonodavna vlast, a i pravosuđe - da kažem da može da leti, rekla je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović.

Perović je takođe istakla i da je Agencija otvorila brojne slučajeve u kojima se sumnja na korupciju ali, kako je istakla, izostaje odgovor pravosuđa.

Bonus video: