Program "Škola u prirodi" organizovaće se dominantno u Ulcinju, Budvi i na Žabljaku

To što ove godine u ponudi imamo mahom i hotele sa pet zvjezdica, Novović objašnjava poskupljenjem i visokim standardima koji se moraju obezbijediti

4511 pregleda 9 komentar(a)
Radoje Novović, Foto: TV Vijesti
Radoje Novović, Foto: TV Vijesti

Program "Škola u prirodi" u većini obrazovnih ustanova održaće se krajem ovog mjeseca i tokom maja, dominantno u Ulcinju i Budvi, te na Žabljaku, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

To što ove godine u ponudi imamo mahom i hotele sa pet zvjezdica, Novović objašnjava poskupljenjem i visokim standardima koji se moraju obezbijediti. Kaže da je to udar na budžet roditelja, podjeća da program nije obavezan i podvlači da objekti moraju ispoštovati sve kriterijume za prijem i boravak djece.

"Da je čisto, uredno, da imaju prostorije gdje bi se mogla organizovati nastava. Naravno da je hrana tu jako bitna”, istakao je i dodao da će Uprava za bezbjednost hrane najmanje tri nedjelje prije organizacije programa ispitati uslove u kojima će se realizovati "Škola u prirodi", kako sa stanovišta higijene, tako i sa aspekta bezbjednosti hrane, da ne bi bilo problema, kao što je bio slučaj ranijih godina.

"Moraju svi preduslovi da se ispune, da bi se “Škola u prirodi” realizovala. Naravno, tu je jako važan i taj pedagoški, vaspitni i obrazovani smisao škole u prirodi, jer je cilj da se djeca u nekim izmijenim okolnostima, u prirodnom okruženju, gdje su udaljeni od kuće i roditelja, da se osamostale, da budu interaktivni, da su timski nastrojeni", istakao je.

Novović podjeća da je na upravama škola i savjetima roditelja da odluče hoće li djeca nositi mobilne telefone.

"Moja preporuka je da se roditelji previše ne interesuju, da pušte djecu da budu samostalnija, da preuzimaju odgovornost. Važno je da roditelji pokažu interesovanje, ljubav, ali nikako strijepnju, jer to može napraviti dodatni pritisak na djecu, da im oteža proces osamostaljivanja ili sazrijevanja, ali to je sve stvar dogovora i škole i roditelja", kazao je.

Bonus video: