Hot: Plate treba smanjiti administraciji

Mensur Šaljaj, odbornik u Glavnom gradu, predsjednik Romskog savjeta i poslovođa u "Čistoći" kazao je u Bojama jutra TV Vijesti da većina radnika podržava štrajk

9665 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)

Dio radnika podgoričke “Čistoće” organizovao je štrajk upozorenja zbog potencijalnog umanjenja zarada po Zakonu o zaradama u javnom sektoru. Po tom zakonu je definisano da preduzeće čiji je osnivač lokalna samouprava mora smanjiti zarade usljed negativnog poslovanja.

Radnici zaposleni na održavanju higijene u petak su održali štrajk upozorenja, pa najavili novi, ukoliko dođe do smanjenja plata. Mensur Šaljaj, odbornik u Glavnom gradu, predsjednik Romskog savjeta i poslovođa u "Čistoći" kazao je u Bojama jutra TV Vijesti da većina radnika podržava štrajk.

"S obzirom da Glavni grad ima po ovoj godini najveći rekordni budžet od 130 miliona, smatram da može određena sredstva da preusmjeriti našem preduzeću, dok ne stane na neki način na noge da bude stabilno i da kasnije preduzeće tu pozajmicu vrati Glavnom gradu, kako ne bi uopšte došli do štrajka i došli na kraju krajeva do katastrofalnih posljedica za sve naše građane i građanke ovog grada." rekao je Šaljaj.

Iako još nijesu dobili odgovor Ministarstva finansija, vršilac dužnosti direktora "Čistoće" Denis Hot gostujući u Bojama jutra TV Vijesti kazao je da su u ranijem periodu imali primjere komunalnih preduzeća iz drugih opština kojima je Ministrastvo finansija potvrdilo da moraju smanjiti fond za zarade, tako što će umanjiti plate ili otpustiti radnike.

"Moj stav je da se konkretno napravi neka analiza da se ne smanjuje zarada direktnim izvršiocima, nego jednostavno da se smanji zarada administracije, jer je i administracija prebukirana. Tako da s te strane, gospodin Šaljaj i ja smo se u subotu vidjeli i razgovarali, ja sam mu to isto objasnio, da to mora isto sindikalna organizacija da pokrene. Ta administracija mora da ukapira da oni zavise od tih ljudi, da na kraju krajeva oni daju najveći doprinos, da administracija u pojedinim dijelovima društva apsolutno ne daje nikakav doprinos, tu je bilo, blago rečeno, dosta i komičnih situacija gdje smo mi u krugu Društva uredili jednu površinu stavili klupe i kad smo vidjeli da administracija previše vremena boravi na tim klupama, te klupe smo uklonili i oni su došli u ideju da tvrde da su diskriminisani." istakao je Hot.

Bonus video: