Tumor markeri - i "lažno pozitivni" rezultati mogu upućivati na zapaljenja i benigna stanja

Specijalista kliničke biohemije Lenka Radulović Tomović je objasnila da iako ne postoji 100 posto senzitivan i specifičan tumorski marker koji bi na samom početku bolesti postavio dijagnozu kancera, oni su sa drugom laboratorijskom dijagnostikom i kliničkim pregledom pacijenta neophodni za utvrđivanje stanja

11494 pregleda 0 komentar(a)
Radulović Tomović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radulović Tomović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Tumor markeri ne pokazuju samo vrijednosti koje ukazuju na maligne promjene, i "lažno pozitivni" rezultati mogu upućivati na razna zapaljenja i benigna stanja, kazala je u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Lenka Radulović Tomović, specijalista kliničke biohemije.

"Specifičnost, odnosno nespecifičnost tumorskih markera, je upravo u tome što su nekada povišeni i kod benignih stanja, kao recimo zapaljenja benigne hiperplazije. Zatim, kod ciroze jetre, kod upale žučnih vodova, upale pankreasa", istakla je Radulović Tomović.

Ona je objasnila da iako ne postoji 100 posto senzitivan i specifičan tumorski marker koji bi na samom početku bolesti postavio dijagnozu kancera, oni su sa drugom laboratorijskom dijagnostikom i kliničkim pregledom pacijenta neophodni za utvrđivanje stanja, objašnjava Radulović Tomović.

Ukazuje i na faktore u razvoju tumora.

"Prvi faktor rizika je starenje organizma. Zatim tu su drugi faktori kao što su fizički, hemijski, biološki. Od fizičkih napomenula bih svakako uticaj zračenja sunca. Drugo bih navela uticaj hemijskih faktora kako u aerosolu, odnosno izduvnih gasova u saobraćaju, tako i drugih hemijskih agenasa koji se koriste u poljoprivredi i u ishrani. Takođe bih pomenula uticaj bioloških faktora u prvom redu virusa", kazala je Radulović Tomović.

Bonus video: