Ocjena sezone: Lokalne organizacije moraju biti kreatori turističke ponude - Vijesti.me
JUTARNJI PROGRAM TV VIJESTI

Ocjena sezone: Lokalne organizacije moraju biti kreatori turističke ponude

Kad je u pitanju kolektivni smještaj, smatra da je urađeno sve kako treba, s obzirom da podaci pokazuju 11% rast broja dolazaka, i 5% rast broja noćenja. Ali, ono što je potrebno unaprijediti jeste privatni smještaj i to u dva segmenta: bolja cjenovna percepcija i bolja organizacija na nivou integrisanja smještaja

Ocjenu ovogodišnje turističke sezone dao je, turizmolog, Ivo Županović, koji  ističe da će prema podacima Svjetskog savjeta za turizam i putovanja rasti potrošnja internacionalih turista po stopi od 4%, zaposlenost u toj oblasti takođe će rasti 2%, a kapitalne infesticije će takođe porasti 4%. što će reći da će turizam imati kapitalnu ulogu u markoekonomiji. 

Smatra da sve lokalne turističke organizacije moraju biti kreatori turističke politike, a ne samostalni subjekti, i u tom smislu, trebalo bi kreirati destinacijsku politiku. 

Kad je u pitanju kolektivni smještaj, smatra da je urađeno sve kako treba, s obzirom da podaci pokazuju 11% rast broja dolazaka, i 5% rast broja noćenja. Ali, ono što je potrebno unaprijediti jeste privatni smještaj i to u dva segmenta: bolja cjenovna percepcija i bolja organizacija na nivou integrisanja smještaja.


Vidi sve komentare