Suočen sa strašnim zločinima: Detektiv ponekad ne bira sredstva - Vijesti.me
SERIJA “VALANDER” – RADNIM DANIMA U 22:30

Suočen sa strašnim zločinima: Detektiv ponekad ne bira sredstva

Svaka epizoda donosi nam intrigantne slučajeve usljed kojih se glavni likovi moraju oslanjati jedni na druge, ne samo kako bi otkrili istinu, nego kako bi sačuvali i sopstvene živote

Istad, dremljivi grad na istočnoj obali Skanskog okruga u Švedskoj, bio je omiljeni izvor inspiracije Heningu Mankelu, majstoru švedskih krimi-romana i najvećoj zvijezdi skandinavske žanrovske literature. Njegovi romani su dio fenomena popularne kulture, a njegov ciklus o inspektoru Valanderu prikazuje raspad idealnog društvenog modela, čija su pretjerana liberalizacija i transparentnost doveli do otuđenja.

Serija "Valander"

Za razliku od brojnih anglosaksonskih, skandinavski detektivi nisu posebno moćni pojedinci, već su obični ljudi frustrirani i zgroženi nasiljem. U ovakav opis gotovo se savršeno može uklopiti i Mankelov Kurt Valander.

Serija "Valander"

U ciklusu o inspektoru Valanderu Mankel je napisao deset knjiga koji su postali međunarodni bestseleri do sada prodati u više od 25 miliona primeraka, prevedeni na 40 jezika i objavljeni u 33 zemlje. Po istoimenom romanu snimljena je serija „Valander“  u tri sezone u periodu od 2005. do 2014. godine.

Serija "Valander"

Radnja je smještena je u južnoj provinciji Skane u Švedskoj a Kurt Valander, kojeg glumi Krister Henrikson, je detektiv koji ima nekoliko bliskih prijatelja i koji vodi boemski život, malo vježba, a ponekad ima i probleme sa bijesom. Svijetla tačka u njegovom životu je ćerka Linda koja postaje policijski novajlija, i koja mu pomaže u rješavanju strašnih zločina. 

Svaka epizoda donosi nam intrigantne slučajeve usljed kojih se glavni likovi moraju oslanjati jedni na druge, ne samo kako bi otkrili istinu, nego kako bi sačuvali i sopstvene živote. Kurt je detektiv koji se oslanja na nagon i iskustvo, a nerijetko se služi nekonvencionalnim, pa čak i ilegalnim sredstvima ne bi li riješio slučaj.

Serija "Valander"

Mankelu je serijal o Kurtu Valanderu donio internacionalna priznanja, kao što je britanski "Zlatni bodež" ili njemačka nagrada za najbolji kriminalistički roman.

Serijal „ Valander“ gledaoci će imati priliku da prate radnim danima od 22.30h na programu TV Vijesti.


Najčitanije iz sekcije Serije