Spremili pravni tim za odbranu budvanske kase

Obrazlažući odluku, šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović naglasio je da Opštini prijeti stotinu miliona eura štete koju traži da naplati njemačko-austrijski koncern WTE/EVN

8157 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva juče je većinom glasova donijela je odluku o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko-austrijski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave.

Za donošenje odluke po predlogu gradonačelnika Marka Carevića glasala je kompletna koalicija “Za Budućnost Budve” - odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Prave Crne Gore i Socijalističke narodne partije, dok je šest odbornika Demokrata bilo uzdržano.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije iz redova SDP-a, Građanskog pokreta URA, ali i koalicije okupljene oko DPS-a iz redova SD, LP i Crnogorske.

Carević je prije tri dana zatražio hitno održavanje sjednice, što je šef parlamenta Krsto Radović i prihvatio.

Obrazlažući odluku, šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović naglasio je da Opštini prijeti stotinu miliona eura štete koju traži da naplati njemačko-austrijski koncern WTE/EVN.

“Poznato je da je ova kompanija koja je izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda pokrenula arbitražni postupak u Frankfurtu tražeći na ime fiktivne garancije naplatu odštete od 64 miliona eura. Prošlog mjeseca je WTE/EVN pokrenula i arbitražni postupak u Ženevi za naplatu 31,9 miliona eura. Nije nam poznato da li novi arbitražni postupak isključuje onaj u Frankfurtu. Znači, u pitanju su dva arbitražni postupka od više od stotinu miliona eura. Zna se da je po srijedi koruptivni posao gdje su pojedinci priznali krivicu”, kazao je Jovanović.

Podsjećajući da je aktuelan štrajk advokata u Crnoj Gori, Jovanović je kazao da je zbog toga potrebno angažovanje renomiranih advokata.

Kazao je da je Carević predložio da se osnaži pravni tim i to iskusnim inostranim advokatima Andreasom Daksbergerom i Aleksandrom Šutmejerom, odnosno Dušanom Radosavljevićem iz Beograda i Mirojem Jovanovićem iz Novog Sada.

Bonus video: