Osobe sa invaliditetom i dalje imaju probleme zbog arhitektonskih barijera

"Dešavalo se da su nam se obraćali članovi koji nijesu bili u mogućnosti da kupe ili iznajme stan u zgradi u kojoj bi živjeli"
134 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 12:49h

Zgrade Skupštine Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje, Doma zdravlja na Starom Aerodromu i Uprave za kadrove, samo su neke koje su i dalje nepristupačne osobama sa invaliditetom.

Na okruglom stolu posvećenom arhitektonskim barijerama sa kojima se ta populacija susrijeće, zaključeno je da se stanje u toj oblasti popravilo u odnosu na raniji period, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

"Dešavalo se da su nam se obraćali članovi koji nijesu bili u mogućnosti da kupe ili iznajme stan u zgradi u kojoj bi živjeli", kazao je Nikolić

"Dešavalo se da su nam se obraćali članovi koji nijesu bili u mogućnosti da kupe ili iznajme stan u zgradi u kojoj bi živjeli", kazao je Nikolić.

On je napomenuo da je prije dvije godine UPCG radilo monitoring primjene propisa, u kojem su zaključili da je večina objekata nepristupačno.

Nikolić je kao primjere nepristupačnosti naveo čestu gradnju rampi koje nijesu upotrebljive, zgrade bez liftova i slično.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su najavili da je izmjena Zakona o izgradnji objekata u javnoj upotrebi u skupštinskoj proceduri i priznali da nijesu uspjeli u namjeri da taj propis sprovedu u djelo.

"Rok za primjenu ovog zakona koji je donešen 2008. godine bio je pet godina. Sav taj proces je bio skup za državu, a i neke javne ustanove apsolutno ne žele da se prilagode", kazao je Gvozdenović.

z Ministarstva održivog razvoja i turizma su najavili da je izmjena Zakona o izgradnji objekata u javnoj upotrebi u skupštinskoj proceduri i priznali da nijesu uspjeli u namjeri da taj propis sprovedu u djelo

"Investitori će moći da izgrade rampe bez prethodne izmjene planova, jer će se one tretirati kao privremeni objekti", kazao je Gvozdenović.

Iz tog resora je naglašeno da se nadaju da će rezultate takvih izmjena imati već naredne godine.

Direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić je naglasila da je pristupačnost suština, preduslov za druženje, polazak u vrtić, obrazovanje, rad, za socijalizaciju.

Okrgugli sto su organizovali Udruženje paarplegičara Crne Gore i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Bonus video: