Jovanić ćuti o obezvređivanju imovine

“Vjerujem da će se naći adekvantan način, od institucija sistema, da mu se ukaže da nije u pravu. Stoga ukazujem da upravnik nije uradio početni finansijski bilans, a koji je shodno odrebama čl.111 Zakona o stečaju obavezan da uradi"
280 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2018. 19:12h

Suvlasnik firme Mall Group Goran Rašović tvrdi da nijesu tačnu navodi predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da ta institucija i stečajna upravnica Sanja Lješković, u postupku koji je pokrenula firma Mall Group, postupa u svemu u skladu sa odredbama zakona o stečaju, te da je stečajna upravnica preduzela sve mjere i radnje u cilju zaštite imovine stečajnog dužnika”.

“Saopštenje Jovanića i izjašnjenje Vrhovnom sudu je pokušaj bacanja prašine u oči, skretanja pažnje sa bitnog, odnosno, ogromne vrijednosti imovine i potraživanja i nezakonito učinjenog plasiranjem nebitnog, odnosno, ličnih primanja. Jovanić izbjegava da odgovori na najbitnije zašto se i u čijem interesu uništava imovina ogromne vrijednosti. U interesu povjerilaca sigurno ne, privrednog društva još manje. Uništavanje imovine vrijednosti od 4.000.000 eura, saopštenjem i izjašnjem Vrhovnom sudu pokušava opravdati pričom o ličnim primanjima od 25.000 eura”, kazao je Rašović.

On je tražio izuzeće Jovanića, Lješevićeve i stečajnog sudije Miodraga Anđelića u stečajnom postupku za Mall Group jer, kako tvrdi, cilj stečajne uprave je da obezvrijede imovinu firme.

Rašović je kazao da “mali dio satisfakcije nalazi u činjenici da je Jovanić javno izjavio da stoji iza svega učinjenog”.

“Vjerujem da će se naći adekvantan način, od institucija sistema, da mu se ukaže da nije u pravu. Stoga ukazujem da upravnik nije uradio početni finansijski bilans, a koji je shodno odrebama čl.111 Zakona o stečaju obavezan da uradi. Da su urađeni utvrdila bi se potraživanja od kupaca u iznosu od 1.05 miliona sa pripadajućim kamatama, potraživanja po pravosnažnoj sudskoj presudi sa kamatama od 1,1 milion eura, vrijednost imovine po procjeni nezavisnih procjenjivača najmanje 2,2 miliona eura vrijednost plaćenih komunalija 330 hiljada eura i obaveze privrednog društva oko 750 hiljada eura“, naveo je Rašović.

Stečajni upravnik dostavlja odgovore na prigovore sudu, ali ne i podnosiocu prigovora ili pritužbe čime mu, kako napominje Rašović, uskraćuje pravo na podnošenje prigovora -žalbe i to u trenutku kada prodaje imovinu.

Procjenjivače angažovali po sopstvenom nahođenju

Rašović je kazao da u spisima predmeta nema pravosnažne sudske presude od 29. maja ove godine, niti je stečajna upravnica o toj presudi obavijestila sud.

“Kod procjene vrijednosti imovine, angažujući lica za procjenu po svom nahođenju čini niz propusta kojima nanosi ogromnu štetu“, istakao je Rašović.

On napominje da su stečajni upravnik, i predsjednik suda i kupac imovine u Đenovićima iz Nikšića.

„U ovolike slučajnosti sam prestao odavno da vjerujem“, naveo je Rašović.

Bonus video: