UCG: Kvalitet nastave nije i neće biti ugrožen

82 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2018. 19:08h

Povodom teksta “Studentima umjesto predavanja samo konsultacije?”, objavljenog 15. novembra, reagovali su sa Univerziteta Crne Gore.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Navodi iz teksta “Studentima umjesto predavanja samo konsultacije?” su neutemeljeni i činjenično netačni, a vjerujemo da nisu mogli poticati od univerzitetskih profesora koji svoje radne (nastavne) obaveze doživljavaju i izvršavaju kako dolikuje odgovornom članu akademske zajednice.

Iz prethodnog reagovanja, a koje nam nije objavljeno na način kako je to propisano Zakonom o javnom informisanju i što nalaže profesionalna dužnost i novinarska etika, svima je jasno da se na UCG na zakonit i odgovoran način sprovodi obračun zarada, u skladu sa Uredbom Vlade o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja i Kolektivnim ugovorom za UCG.

Kako novinaru navedenog teksta vjerovatno nije sasvim jasan način funkcionisanja UCG, naglašavamo da je nastava koja se realizuje kao mentorska uređena pravilima studiranja iz 2015. godine, kao poseban vid nastave koji se organizuje u slučajevima kada je broj po prvi put upisanih studenata manji od 5 (prirodne i tehničke nauke, kao i oblast umjetnosti), odnosno manji od 10 (društvene i humanističke nauke). Ovaj vid nastave praktikuje se na svim svjetskim univerzitetima, i u pogledu kvaliteta koji obezbjeđuje ni u kom slučaju ne zaostaje za nastavom koja se izvodi ex katedra - štaviše, kroz mentorsku nastavu ostvaruje se individualni pristup studentu. Ovakav vid nastave se godinama organizuje na master i doktorskim studijama, te dodatno smatramo da ne može ugroziti ni kvalitet nastave ni kvalitet diploma na nižim nivoima studija.

Kako smo više puta tražili od organizacionih jedinica da uravnoteže opterećenja profesora (iste i srodne oblasti), u cilju smanjenja i racionalizacije troškova kroz eksterno angažovanje spoljnih saradnika, smatramo da su to jedinice uradile na najbolji mogući način, uvažavajući sve specifičnosti.

Ovim saopštenjem UCG završava polemiku preko medija.

Bonus video: