SPORAN SAMO MALI DIO UREĐAJA

Vrhovni sud SAD presudio u korist Samsunga protiv Apple

Apple je ranije dobio presudu protiv Samsunga u vrijednosti od 399 miliona dolara zato što je južnokorejski proizvođač kopirao djelo iPhone patentiranog dizajna, ali je sad slučaj vraćen na niži sud koji treba da odluči koliko će Samsung morati da plati
66 pregleda 2 komentar(a)
Samsung, Iphone, Foto: Shutterstock
Samsung, Iphone, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 20:27h

Vrhovni Sud SAD presudio je u korist proizvođača pametnih telefona Samsunga u sporu oko patenta s Apple, u vezi s dizajnom modela iPhone.

Sudije su navele da Samsung možda neće morati da plati za sav profit koji je zaradio sa svojih 11 modela pošto je sporno pitanje samo mali dio uređaja.

Apple je ranije dobio presudu protiv Samsunga u vrijednosti od 399 miliona dolara zato što je južnokorejski proizvođač kopirao djelo iPhone patentiranog dizajna, ali je sad slučaj vraćen na niži sud koji treba da odluči koliko će Samsung morati da plati. 

U pitanju je koliko Samsung treba da plati Appleu po zakonu iz 1887. koji nalaže da se za kršenje prava na patent plati "cio profit". Apple tvrdi da to znači da Samsung treba da isplati sav profit od prodaje telefona, dok Samsung tvrdi da to znači da treba da isplati profit povezan sa specifičnom komponentom koja je kopirana.

Sudija Sonja Sotomajor je napisala da zakon ne zahtjeva da naknada bude zasnovana na cijelom proizvodu, već samo na dijelu proizvoda. Odlukom Vrhovnog, odbačena je presuda federalnog žalbenog suda koji je naveo da Apple ima pravo na cio profit.

Vrhovni sud, međutim, nije izložio način za utvrđivanje kako izračunati odštetu, dok je Sotomajor navela da je na sudijama nižih sudova da to odluče.

Samsung je ranije tvrdio da je u određivanju velike naknade ignorisana činjenica da njegovi telefoni imaju preko 200.000 patenata koje Apple ne posjeduje, dok je Apple tvrdio da je takva odšteta pravedna buduću da je uspjeh iPhone direktno povezan sa njegovim osobenim izgledom.