Gajević: Crna Gora uništava svoja najveća bogatstva, poglavlje 27 ne možemo zatvoriti

“Devastiranje prirode u našoj zemlji je postala svakodnevna pojava. Uništavaju se, jedna za drugom, rijeke na sjeveru zemlje...", navodi Gajević
275 pregleda 4 komentar(a)
Jasna Gajević, Foto: URA
Jasna Gajević, Foto: URA
Ažurirano: 27.10.2018. 08:35h

Kakva je politika Vlade u očuvanju životne sredine i turističkih draguljha naše zemlje pokazuju najsvježiji primjer devastiranog korita rijeke “Tare”, dragulja stavljenog pod zaštitu UNESCO-a, saopštila je danas Jasna Gajević ispred Građanskog pokreta URA.

Kaže da svaki posao Vlade prate malverzacije, kamuflaže, prevare i obmane a da je takav i posao vijeka autoput.

“Uništava se suza Evrope, rijeka Tara. Država kojoj je turizam jedna od osnovnih grana privrede, čiji je slogan „Divlja ljepota“, uništava rijeku koja je pod zaštitom UNESCO-a. To se kosi sa osnovnim načelima logike. Kad privatni interes zarobi državu, kad je svaka odluka vlade skopčana sa interesom povlašćenog (domaćeg ili stranog investitora) onda je logično da Vladu briga što će Tara izgubiti status i zaštitu koji ima u UNESCO-u. Dakle, zemlja kojoj je najveća prednost na probirljivom svjetskom turističkom tržištu netaknuta priroda, dozvoljava izvođačima radova na autoputu da po svojoj volji premještaju tok rijeke Tare i vrše totalnu devastaciju u dijelu njenog korita iako su upozoreni da takvo činjenje može da dovede do gubitka statusa koji kanjon rijeke Tare ima”, ističe Gajević.

Ona javnost podsjeća i da ovakva devastacije prirodnih blaga Crne Gore nije usamljen primjer već redovna pojava i da Crna Gora zbog toga teško može zatvoriti poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa EU.

“Devastiranje prirode u našoj zemlji je postala svakodnevna pojava. Uništavaju se, jedna za drugom, rijeke na sjeveru zemlje. Ništa se ne preduzima da se spriječi uništenje rijeke Cijevne. O primorju ne treba posebno govoriti o Solani, Turskom rtu, Kostanjici, o Skadarskom jezeru…” , navodi Gajević

Ona dodaje i da građani ne smiju ćutati na to da privatni interesi od zemlje sa najljepšim prirodnim bogatstvima naprave devastirani predio.

“Hoćemo li ćutati i za Taru? Hoćemo li dozvoliti da u naše ime uništavaju sve ono na šta smo do sad bili ponosni? Sve ono po čemu nas u svijetu prepoznaju. Hoćemo li dozvoliti da se uništi ono što je svih nas, i što je neprocjenjivo bogatstvo koje nema naknade”, zaključuje Gajević.

Bonus video: