Tužilac zatražio da se potvrdi optužnica protiv Škrijelj

Branilac okrivljene advokat Dragan Kovačević rekao je danas da nema primjedbi na zakonitost podignute optužnice. Dodao je da ukoliko je sud potvrdi, na glavnom pretresu će tokom dokaznog postupka nastojati da dokaže da je kod okrivljene postojalo stanje neuračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnog djela
413 pregleda 1 komentar(a)
Mirjana Došljak Škrijelj
Mirjana Došljak Škrijelj
Ažurirano: 08.11.2018. 16:03h

Na današnjem ročištu koje je održano u Višem sudu u Podgorici, za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Mirjane Lj. Škijelj iz Sutomora, optužena za teško ubistvo svog djeteta sedmomjesečne bebe, zastupnik optužnice Željko Tomković državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zatražio je od suda da je potvrdi.

Branilac okrivljene advokat Dragan Kovačević rekao je danas da nema primjedbi na zakonitost podignute optužnice. Dodao je da ukoliko je sud potvrdi, na glavnom pretresu će tokom dokaznog postupka nastojati da dokaže da je kod okrivljene postojalo stanje neuračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

U optužnici se između ostalog navodi da je Škrijelj 10. maja ove godine, u popodnevnim časovima, dok je beba ležala na krevetu u spavaćoj sobi, dohvatila krajeve plastičnog podmetača, te sa ivicom-obodom omotala oko vrata. Potom je stegnula podmtač oko vrata, usljed čega je došlo do zadavljenja i nastupanj smrti.

U obrazloženju optužnice se navodi da je okrivljena Škrijelj djelimično priznala izvršenje krivičnog djela, "ne negirajući da je svoje dijete svjesno lišila života".

U tužilačkoj istrazi je navela da je 10. maja 2018. godine oko osam sati ujutro nahranila svoje dijete. Oko podneva je obišla svoje dijete i nije ga probudila sve do 17 časova, nakon čega je ponovo nahranila bebu. Nakon toga, ispričala je da je dijete bilo nemirno, plakalo i skidalo odjeću sa sebe. Zatim je zbog toga, jednim plastičnim podmetačem od strunjače za vježbanje omotala dijete oko tijela. Ubrzo nakon toga se dijete umirilo, ispričala je Škrijelj. Potom je pošla u svoju sobu da spava jer se nije osjećala dobro, a prethodno je uzela terapiju. Probudila se nekoliko minuta prije nego joj je muž došao sa posla, a zatim su zajedno pošli do sobe gdje je ležalo dijete i zatekli ga sa plastičnim podmetačem obmotanim oko glave. Njen muž je dijete izvadio iz kreveca, i primijetio da ne daje znake života. Ona je u odbrani navela da je moguće da je svoje dijete malo jače stegnula dok ga je obmotavala, te da se ne sjeća da ga je stezala za vrat. Tužilac je ocijenio da je ovakva odbrana sračunata na izbjegavanje krivice.

U nalazu i mišljenju komisije ljekara vještaka se navodi da okrivljena ne boluje od trajnog duševnog oboljenja psihotičnog tipa, te da je sposobnost shvatanja značaja krivičnog djela i mogućnost upravljanja svojim postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela kod okrivljene je bila bitno smanjena.

Bonus video: