Fejsbuk pravi softver za povratak u Kinu

Portparolka kompanije je rekla da još nijesu donijete nikakve odluke o načinu na koji bi kompanija mogla da se vrati u Kinu
62 pregleda 0 komentar(a)
Nexus 5, telefon, Facebook, Foto: Shutterstock
Nexus 5, telefon, Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2016. 16:44h

Kompanija "Fejsbuk" radi na posebnom softveru kako bi mogla da se vrati na kinesko tržište, piše "Njujork tajms".

Iz kompanije nijesu željeli da potvrde niti da negiraju postojanje softvera, ali su u saopštenju naveli da "provode vrijeme pokušavajući da razumiju i nauče što više o Kini", prenosi Blic.

Portparolka kompanije je rekla da još nijesu donijete nikakve odluke o načinu na koji bi kompanija mogla da se vrati u Kinu.

"Njujork tajms" navodi da su neki bivši i sadašnji radnici kompanije "Fejsbuk" rekli da kompanija želi da se dodvori vlastima u Kini, poznatim o strogoj kontroli i cenzuri medija i interneta.

Vijest je izazvala brojne kritike jer ovim potezom "Fejsbuk" pokazuje da mu je mnogo bitnija zarada od poštovanja ljudskih prava i slobode govora.

Iz Fondacije za elektronske granice, koja se zalaže za veću privatnost korisnika interneta, saopštila je da ovaj Fejsbukov projekat zvuči "veoma uznemiravajuće".

"Svaka čast zaposlenima u 'Fejsbuku' koji su ovo otkrili. Lijepo je znati da i tamo još uvijek ima principijelnih ljudi", rečeno je iz ove fondacije.

Izvori "Njujork tajmsa" su rekli da su neki djelovi softvera napravljeni, ali da on možda ne bude implementiran.

Od 2009. godine jedini način da se pristupi društvenoj mreži "Fejsbuk" u Kini je putem virtuelne privatne mreže (VPN), koja maskira stvarnu lokaciju korisnika i tako se izbjegavaju lokalne restrikcije na internetu.

Mnogi su smatrali da se "Fejsbuk" nakon ovog poteza kineske vlade neće više nikad vratiti u Kinu, međutim izgleda da se osnivač Mark Zakerberg predomislio.

"Fejsbuk", koji ima 1,8 milijardi aktivnih korisnika, agresivno traži nacčine da se probije u sve dčelove svijeta.

Bonus video: