Otvorena rekonstruisana crkva Svete Katarine u Starom gradu Bar

Posveta crkve biće 25. Novembra , a predvodiće je četiri biskupa nakon procesije od katedrale u Gretvi do Starog grada. Današnja svečanost održana je u sklopu programa proslave Dana Opštine Bar 24. Novembra
614 pregleda 0 komentar(a)
Obnova crkve, Bar, Foto: Radomir Petrić
Obnova crkve, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.11.2018. 14:30h

Na prigodnoj svečanosti u Starom gradu u Starom Baru, danas je svečano otvorena rekonstruisana crkva Svete Katarine iz XIV vijeka, prvi renovirani objekat u ovom starom gradu nakon punih 30 godina.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ukazao je da je ova crkva remek djelo arhitekture ovog dijela Jadrana, kombinacija romanskog i gotičkog elementa u gradnji, i apostorfirao Stari grad Bar kao mjesto susreta civilizacija Zapada i Istoka. Ministar je takođe najavio obnovu novih objekata u Starom gradu, ukazujući da će ministarstvoi imati afiniteta za buduće ovakve projekte.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević kazao je da je rekonstrukcija trajala skoro pola godine, dao osvrt na istorijski značaj Bara i mogućnost razvoja kulturnog turizma. Ukazujući na značaj obnove ovakvog objekta nakon trideset godina u Starom gradu, gradonačelnik Bara je zahvalio Nadbiskupiji barskoj na saradnji u projektu.

Ispred nosioca projekta rekonstrukcije-JP Kulturni centar Bar, zvanicama se obratio arheolog mr Mladen Zagarčanin koji je zahvalio izvođačima radova, radnicima Kultunog centra na njihovim doprinosu u radovima i državnim institucujama na podršci. On se osvrnuo na istorijat same crkve, i način rekonstrukcije koja je inače obavljena po projektnoj dokumentaciji koju je obezbijedila Nadbiskupija barska,

Na svečanosti su bili i predsjednik SO Bar Mićo Orlandić, potpredsjednici Opštine Bar Tanja Spičanović i Radomir Novaković, pomoćnici ministra kulture Dragica Milić i Aleksandar Dajković, te ispred Nadbiskupije barske don Ivan Vukčević i don SImon Filipaj.

Posveta crkve biće 25. Novembra , a predvodiće je četiri biskupa nakon procesije od katedrale u Gretvi do Starog grada. Današnja svečanost održana je u sklopu programa proslave Dana Opštine Bar 24. Novembra.

Galerija

Bonus video: