Kako da kočimo u urgentnim situacijama

Većina vozača prilikom urgentnog kočenja suviše mekano pritiska pedalu
0 komentar(a)
Volfgang Ebert
Volfgang Ebert
Ažurirano: 18.10.2016. 16:31h

Jedna od najstresnijih i najzahtjevnijih situacija za vozača je potreba za urgentnim kočenjem kada se pred njim iznenada ukaže prepreka. Kočenje u urgentnim situacijama je strano za mnoge vozače i oni griješe u tim slučajevima. Većina prilikom tog paničnog kočenja koči suviše slabo ili suviše mekano pritiska pedalu kočnice.

Razlog za lošu reakciju je to što maksimalna sila kočenja nije prirodna reakcija vozača. Zbog navike da lagano pritiska pedalu kočnice u svakodnevnoj vožnji, on će početi proces usporavanja sa blagim pritiskom, i time potrošiti dragocjeno vrijeme za zaustavljanje.

“Najvažniji je prvi momenat prilikom paničnog kočenja. Vozač tada ne treba da pritiska pedalu kočnice, nego da je udari, da skoči na nju svom silinom”, kazao nam je tokom treninga na stazi NAVAK Volfgang Ebert, tehničar u Mercedesovoj vozačkoj akademiji. “Osim toga što proizvodi maksimalnu silu kočenja, ta velika brzina pomjeraja pedale inicira i ostale pomoćne sisteme u vozilima koji ih posjeduju. Tako već od prvog trenutka imamo najbolje moguće usporavanje, što može pomoći zaustavljanju vozila prije prepreke, a nekad to čini i odlučujuću razliku između života i smrti”.

Da li ćete se na vrijeme zaustaviti pred preprekom zavisi i od drugih faktora kao što su brzina kretanja, uslovi na kolovozu, i rastojanje od prepreke. Međutim, bez obzira na njih, maksimalan pritisak na kočnicu je neophodan.

“Najvažniji faktor u svakom slučaju je smanjenje brzine. Kada dođe ta opasna situacija, ne možemo da ocijenimo da li možemo da zaustavimo vozilo ili ne, ali što je vozilo sporije, posljedice će da budu manje.

Kada shvatimo da zaustavljanje pred preprekom nije moguće, pažnju treba da preusmjerimo na okruženje da bi donijeli odluku da li da je obiđemo.

“Ukoliko imamo prostora najbolja alternativa je obilazak prepreke. Međutim, važno je i da tokom manevra izbjegavanja držimo pedalu kočnice pritisnutu, jer tog trenutka nemamo informaciju da li je kočenje bilo uspješno, pa je najbolje da zadržimo pritisak. Osim toga, samo ako usporite možete imati šansu da izbjegnete vozilo.”

Čak iako smo prinuđeni da udarimo u prepreku, maksimalno moguće usporavanje vozila će doprinijeti da posljedice po vozača i putnike budu što manje.

Bonus video: