Danas u "Vijestima": Ćute o stezanju kaiša, nude i što može i što ne može

Sve partije koje učestvuju na izborima u ekonomskim programima obećavaju mjere za bolji standard građana, podsticaje za razvoj preduzetništva i zapošljavanja i više para za socijanu pomoć, ali niko ne pominje mjere štednje na kojima insistira Svjetska banka.
90 pregleda 6 komentar(a)
Naslovna 9.10., Foto: Vijesti
Naslovna 9.10., Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.10.2016. 06:18h

U današnjem štampanom izdanju "Vijesti" čitajte:

  • U jeku kampanje daju 130 hiljada

Vlada je nakon raspisivanja izbora, u avgustu i septembru, aktivirala dva projekta finansijske podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koji se fokusiraju na modernizaciju poslovanja i povećanje zapošljavanja od ukupno 130.000 eura, pokazuje analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti”.

  • Svi obećavaju praštanje dugova

Opraštanje dugova jedno je od ključnih obećanja koje u predizbornim programima partije nude biračkom tijelu. Političke partije biračima uglavnom obećavaju otpisivanje dugova najranjivijim socijalnim grupama, ali ne navode mehanizme kojima će to sprovesti.

  • Povećaće plate ali ne kažu kako

Povećanje plata ljekarima, izgradnja novih bolnica i proširenje liste besplatnih ljekova samo su neka od obećanja u izbornim programima političkih partija. Dok većina opozicionih partija upozorava na loše stanje u zdravstvu, u izbornom programu Demokratske partije socijalista (DPS) zdravstvu je posvećeno pet rečenica.

  • Niko ne pominje stezanje kaiša

Sve partije koje učestvuju na izborima u ekonomskim programima obećavaju mjere za bolji standard građana, podsticaje za razvoj preduzetništva i zapošljavanja i više para za socijanu pomoć, ali niko ne pominje mjere štednje na kojima insistira Svjetska banka.

  • DPS najavio Fond koji već postoji

Političke partije o pravima osoba s invaliditetom znaju površno i tako se njima i bave, smatra izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) Marina Vujačić. Komentarišući izborne programe ona navodi da u odnosu partija prema osobama sa invaliditetom nema inovativnosti, niti oni prate razvoj i prioritete.

  • Sijeku, izvoze i nikog se ne plaše

Od kako je Albanija uvela desetogodišnju zabranu sječe šuma, kako bi spasila svoje šume, problemi sa drvetom u Crnoj Gori, prije svega ogrijevnim, ove jeseni eskalirali su do neslućenih dimenzija. Šume su sada na udaru sječe kao nikada prije, zarad brze zarade grupe ljudi koji ih nemilice uništavaju.

  • Gugi da plati u kešu 2,2 miliona

Građevinska kompanija Gugi commerce dužna je da u roku od tri godine Opštini Budva uplati 2.254.585,24 eura. Na to se obavezao vlasnik firme, biznismen Branislav Gugi Savić, kada je stavio potpis na sporazum o priznanju krivice koji je zaključio sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

  • Liječe strance, a zarađuje i bolnica

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori, ako je suditi po najavama nadležnih, pretrpjeće znatne izmjene, prije svega u funkcionalnom smislu, jer se narednih godina planira izgradnja novih i transformacija postojećih zdravstvenih ustanova, po sistemu privatno-javnog partnerstva.

  • Sačuvati kvalitet u moru šunda

Ilustrator i kreator multimedijalne platforme “Zaglavi se” Srđan Ivanović u svojim komičnim stripovima često kritikuje crnogorsko društvo, a veliki broj njegovih radova postao je “viralan” na društvenim mrežama.

Pročitajte i kolumnu Brana Mandića "Baksuzna jesen"

U "Magazinu", između ostalog, pročitajte intervju sa Danijelom Alibabićem,

Danas uz "Vijesti" i dodatak "Dom".

Bonus video: