Električna bolja od ručne kočnice

Direktor sektora za kočione sisteme u italijanskoj kompaniji kaže da je izrada kočnica za teretna vozila pravi izazov
237 pregleda 0 komentar(a)
Đovani Kanavoto (Novine)
Đovani Kanavoto (Novine)
Ažurirano: 27.09.2016. 15:14h

Kočnice su pored upravljačkog sistema najvažniji element za bezbjednost automobila. Međutim, kod teretnih vozila se pred njih stavljaju nešto drugačiji zahtjevi nego kod putničkih, objašnjava Đovani Kanavoto, direktor sektora za kočione sisteme čuvenog italijanskog proizvođača Brembo, sa kojim smo razgovarali na sajmu u Hanoveru.

“Kada neko kupi putnički automobil on traži nešto čime će komforno prevesti sebe i svoju porodicu sa jednog na drugo mjesto. Zato su glavne karakteristike automobila: brzina, snaga, udobnost i razne funkcije komfora. Sa druge strane, komercijalna vozila su vezana za posao. Tu su u prvom planu nosivost i operativni troškovi, što znači da svaki put kada kupujemo komercijalno vozilo moramo da izračunamo koliko će nas ono koštati u početku i koliki će biti troškovi u budućnosti”, kaže Kanavoto.

“U prvom slučaju treba da zaustavite vozilo u najkraćem mogućem rastojanju, dok kod komercijalnih vozila treba da razmotrite bezbjednost i koliko je lako ukočiti i ponoviti to kočenje. Na primjer, kada dopremate robu od vrata do vrata morate da kočite vrlo često, i da aktivirate parkirnu kočnicu mnogo puta u kratkom periodu. Tada morate da vodite računa o udobnosti vozača, ali i da to bude što je moguće laganije zbog tovara”.

Kanavoto ima i par savjeta za vozače po pitanju kočenja.

“Kada se zaustavite na kosini, obavezno aktivirajte parking kočnicu. Tu je u prednosti elektronska kočnica. Kada povučete ručnu kočnicu, ne znate da li ste je zategli do maksimalne kočione snage, nemate nikakav znak. Kod elektronske parkirne kočnice sigurni ste da je svaki put maksimalna snaga primijenjena, a u slučaju da nešto ne funkcioniše u automobilu imate signal koji će vas upozoriti na to”.

“Ako ne zakočite potpuno na određenom stepenu nagiba rizikujete da se vozilo pokrene kada izađete iz njega, jer mjenjač i motor nijesu dovoljni da drže vozilo u mjestu i to je veliki rizik”.

Kočenje je kod komercijalnih vozila mnogo kompleksnije nego kod putničkih, kaže Kanavoto.

“Kod svih komercijalnih vozila imate određenu maksimalnu nosivost, a ona se često prekorači. Tada je motor na mukama, ali to se odmah primijeti. Napor kočnica, sa druge strane, ne možete odmah uvidjeti, a to može da dovede do teškoća i rizika u bilo kom trenutku.”

Brembo kočnice u segmentu putničkih vozila imaju veliku primjenu kod sportskih automobila visokih performansi koji stavljaju ekstremne zahtjeve pred kočnice. Teretna vozila nijesu tako brza, ali neke druge njihove karakteristike su izazov za proizvođače kočnica. Kod lakih komercijalnih vozila srijećemo se takođe sa ekstremnim problemima, ali druge prirode. Automobili uvijek imaju sličnu težinu, voze osobu manje ili više. Kod lakih komercijalnih vozila razlika između težine praznog i punog vozila je ogromna, nekada i do tri tone. Od kočnica se zahtijeva veliki radni raspon, jer vam treba isti komfor i bezbjednost pri kočenju u tako ekstremno različitim uslovima. Ukupna težina kombija od šest do šest i po tona na uzbrdici od 30 stepeni je nešto što zahtijeva poseban tip dizajna i testiranja.”

Bonus video: