Evropski komesar pitao za zagađenje Lima

Pitanje zagađenja Lima pokrenuo Karmenu Vela na sastanku sa Milutinom Simovićem
333 pregleda 1 komentar(a)
Lim zagađenje, Foto: NVO Euromost
Lim zagađenje, Foto: NVO Euromost
Ažurirano: 30.10.2018. 16:29h

Evropski komesar za životnu sredinu Karmenu Vela pokrenuo je pitanje zagađivanja rijeke Lim, na sastanku sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinom Simovićem.

Vela je to naveo u odgovoru predstavnicima Nevladine organizacije,,Euromost“ iz Bijelog Polja. Ta NVO se Veli obratila pismom, u kojem su naveli da su zabrinuti zbog nastavka konstantnog zagađivanja rijeke Lim.

“U odgovoru je navedeno da Komisija redovno raspravlja i ističe pitanja životne sredine u kontekstu zajedničkog pododbora za bavljenje životnom sredinom, koji je utvđen Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a koji se posljednji put sastao 28. juna. On je naveo i, da bi se Crna Gora pridružila Evropskoj uniji, moraće, nakon pristupanja, dostići potpunu usklađenost sa EU ekološkim zakonodavstvom jer trenutno propisi EU još nisu obavezujući za Crnu Goru jer nije država članica. U odgovoru se navodi da u sklopu pregovora o pristupanju, Komisija je trenutno u procesu diskusije o usklađivanju crnogorskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, uključujući i područja EU za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, i da će Komisija nastaviti da prati situaciju i raspravlja stvar sa crnogorskim vlastima”, saopšteno je iz “Eromosta”.

Iz te organizacije su kazali da će nastaviti borbu za očuvanje rijeke.

“Lim je najviše ugrožen na području Opštine Bijelo Polje, ali je ohrabrujuće što je lokalna uprava stavila u svoje glavne prioritete zaštitu rijeke, što su pokazali i čišćenjem pritoka, kao i izgradnjom kolektora, ali nijesmo zadovoljni dinamikom izgradnje. Koalicija organizacija iz Crne Gore, Srbije i BiH, koja se bori da zaštiti Lim će zatražiti da se uklone i sva privremena odlagališta otpada”, saopštili su iz te NVO.

Očekuju od mesnih prerađivača da poštuju Zakon o veterinarstvu.

“Nažalost, i dalje se životinjski otpad odlaže u rijeku. To se najviše dešava kasno noću. I dalje se rijeka uništava nelegalnom eksploatacijom šljunka, koju dozvoljava Uprava za vode”, poručili su iz “Euromosta“.

Bonus video: