Lansiran globalni savez za sajber bezbjednost

Od 7. jula 2016. godine, 38 organizacija širom svijeta zvanično se priključilo Savezu, dok još tri strana državna tijela planiraju brzo priključenje
1 komentar(a)
sajber, Foto: Midt.gov.me
sajber, Foto: Midt.gov.me
Ažurirano: 19.07.2016. 13:50h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore jedan je od osnivača Sajber bezbjednosnog saveza za zajednički napredak (Cybersecurity Alliance for Mutual Progress - CAMP) koji je zvanično lansiran 11. jula 2016. godine na inauguracionom sastanku održanom u Seulu, Južna Koreja.

Inicijativu za osnivanje CAMP-a pokrenula je Korejska agencija za Internet bezbjednost (Korean Internet Security Agency - KISA), a Savez će imati ulogu globalnog savjetodavnog tijela posvećenog podizanju svijesti o sajber prijetnjama i jačanju prekograničnih veza u izradi protivmjera za rješavanje rastućih prijetnji iz sajber prostora.

"Aktivnosti CAMP-a uključivaće i razvoj sposobnosti zemalja članica kroz kurseve, a planirano je i stvaranje “hotline”-a, koji bi služio kao zajednički sistem za odgovor na hitne slučajeve u sajber prostoru. Inauguracionom sastanku u Seulu, pored predstavnika Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore prisustvovalo je i oko 80 visokih zvaničnika iz 29 zemalja članica CAMP-a koji su diskutovali o budućim aktivnostima Saveza", navodi se u saopštenju MIDT-a.

Od 7. jula 2016. godine, 38 organizacija širom svijeta zvanično se priključilo Savezu, dok još tri strana državna tijela planiraju brzo priključenje.

CAMP je partner i sa renomiranim svjetskim organizacijama iz različitih sektora, uključujući Svjetsku banku i Oksford univerzitet.

Članovi su izglasali da Savezom predsjedava KISA, čiji će mandat trajati tri godine.

Bonus video: