Morsko dobro: Rušenje bespravnih objekata na obali je dokaz posvećenosti javnom interesu

Mehanizacija firme “Artek” iz Podgorice koja je na tenderu izabrana da gradi prvu fazu šetališta, juče je u Krašićima srušila prve od tih nelegalnih objekata
498 pregleda 2 komentar(a)
Krašići, rušenje, Foto: Siniša Luković
Krašići, rušenje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.11.2018. 07:51h

U cilju uspješnog sprovođenja radova na izgradnji prve faze obalnog šetališta - lungo mare u Krašićima, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore podržava aktivnosti Opštine Tivat i nadležnih inspekcijskih službi na uklanjanju bespravno izgrađenih objekata na predviđenoj trasi, saopšteno je iz Morskog dobra.

Projekat izgradnje šetališta u dužini od 400 metara realizuje se kroz saradnju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Opštine Tivat, shodno Sporazumu o zajedničkom finansiranju izgradnje lungo mare u Krašićima. Morsko Dobro učestvuje sa sredstvima od 185.000 eura, dok je Opština Tivat nosilac aktivnosti na realizaciji projekta ukupne vrijednosti 800.000 eura.

Na trasi prve faze lungo mare šetališta u Krašičima, prema riječima projekt-menadžera Marka Petričevića, ima između 10 i 15 nelegalnih objekata koje treba ukloniti, a riječ je o bespravnim pontama ili pomoćnim objektima luksuznih vila na obali (perkolama, terasama, bazenima) a koji su napravljeni mahom na državnoj zemlji, na prostoru rezervisanom za izgradnju obalnog šetališta.

Mehanizacija firme “Artek” iz Podgorice koja je na tenderu izabrana da gradi prvu fazu šetališta, juče je u Krašićima srušila prve od tih nelegalnih objekata.

Iz Morskog dobra su podsjetili da so u Sporazum o zajedničkom finansiranju, najprije za izradu projektne dokumentacije i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, a potom i investiranja u prvu fazu izgradnje šetališta u Krašičćima, to JP i Opština Tivat potpisali krajem 2016. godine.

“Ističemo da je aktuelni primjer uklanjanja bespravnih objekata u Krašićima pravi pokazatelj posvećenosti javnom interesu na prvom mjestu-izgradnji modernog šetališta koje će obalni pojas Krašića učiniti ljepšim i ugodnijim za život mještana i privlačnijim za posjetioce i turiste”, zaključuje se u saopštenju Morskog dobra.

Bonus video: