Appleov patent će promijeniti način na koji koristimo iPhone

U Appleovom patentu opisano je kako bi buduća izdanja iPhonea mogla da detektuju kako ih držimo, pa automatski premještati dijelove interfejsa kako bi bili nadohvat palca
2 komentar(a)
iPhone, Foto: Beta-AP
iPhone, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.07.2016. 17:00h

Apple je prijavio patent koji bi korisnicima mogao da omogući jednostavnije korištenje bilo kojeg iPhonea jednom rukom.

U Appleovom patentu opisano je kako bi buduća izdanja iPhonea mogla da detektuju kako ih držimo, pa automatski premještati dijelove interfejsa kako bi bili nadohvat palca. Koristite lijevu ruku? Nema problema - dugmad će se pomjeriti na lijevu stranu. Palac vam je pri dnu uređaja? Tamo će biti i dugmad.

Tehnologija koristi brzinomjer i žiroskop, kao i praćenje nivoa signala dok pomjerate palac preko ekrana. U Appleu navode da tu mogućnost mogu da ponude i kroz postojeći hardver, što znači da je moguće da će korisnici moći odmah da nadograde pametne telefone na novi korisnički interfejs.

U Appleu trenutno razmatraju upotrebu specijalizovanog hardvera, poput senzora osjetljivih na dodir, na kućištu smartfona kako bi dodatno poboljšali preciznost, nalik tehnologiji o kakvoj razmišljaju za buduću Apple Pencil, prenosi Tportal.hr.

Bonus video: