Green Home objavio snimke: Preusmjeravanje Tare, deponije na obali rijeke

Green Home je objavio i video na kome se kako tvrde vidi 10 ukopanih stubova u sred riječnog korita Tare, a rijeka je kanalisana sa neprepoznatljivim rječnim koritom
250 pregleda 40 komentar(a)
Tara, radovi, Foto: Green Home
Tara, radovi, Foto: Green Home
Ažurirano: 29.10.2018. 20:45h

Nevladina organizacija (NVO) Green Home objavila je danas na svojoj Fejsbuk stranici video na kome se kako tvrde danas vrše radovi kanalisanja i preusmjeravanja rijeke Tare uzvodno od mosta Mateševo.

Objavili su takođe i video nasipa na obali Tare i naveli da dolazi do promjena hidromorfološke strukture.

Green Home je takođe objavio i video deponije na obali Tare ispod mjesta Jabuka.

Ta NVO je postavila i fotografije na kojima su kako tvrde deponije iz iskopa na obali Tare uz samo korito, od kojih su neke veće i od 15 metara na potezu između mosta Mateševo i Jabuke.

Green Home je objavio i video na kome se kako tvrde vidi 10 ukopanih stubova u sred riječnog korita Tare, a rijeka je kanalisana sa neprepoznatljivim rječnim koritom.

"Nema govora o biodiverzitetu dna", poručili su iz Green Homea.

Zbog radova na autoputu i izgradnje mostova Tara 1 i 2, tok istoimene rijeke je promijenjen jer je njeno korito izmješteno.

Vlada Crne Gore od početka gradnje autoputa zna da bi bilo kakvi radovi u koritu Tare mogli da izbrišu ovu rijeku sa liste svjetskih rezervata biosfere Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO).

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) izmjestila je tok Tare na dionici autoputa kroz Mateševo, iako su se Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu obavezali da to neće učiniti.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je juče rekao da tok rijeke Tare nije izmješten zbog gradnje autoputa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u saradnji sa više ekoloških NVO, Vrhovnom državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te ekološke i inspekcije za vode, članova komisije za nadzor radova na auto putu i samog izvođača kompanije CRBC.

Bonus video: