Najveći promašaji Stiva Džobsa dok je bio na čelu Epla

App Store je danas mašina za pravljenje novca, ali zanimljiva je činjenica kako je Džobs bio protiv App Store-a, jer je smatrao kako su Web 2.0 i Ajax aplikacije sve ono što je potrebno programerima i korisnicima
85 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Džobs, Foto: Rojters
Stiv Džobs, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.07.2016. 13:12h

Nijedna kompanija nije savršena, a pogotovo ne njeni čelni ljudi. Donose se odluke za koje se kasnije ispostavi kako su bile pogrešne, a na to nije bio imun niti legendarni Stiv Džobs. Iako je bio genije što se tiče inovativnosti, ipak je pravio greške i često donosio pogrešne odluke.

Na primjer, App Store je u potpunosti promijenio način interakcije s mobilnim uređajima i istovremeno stvorio značajnu ekonomsku vrijednost. App Store je danas mašina za pravljenje novca, ali zanimljiva je činjenica kako je Džobs bio protiv App Store-a. On je smatrao kako su Web 2.0 i Ajax aplikacije sve ono što je potrebno programerima i korisnicima.

Svakako treba spomenuti iPod Hi-Fi projekt koji je vrlo brzo nestao, a cilj mu je bio da pokuša kapitalizirati uspjeh iPoda. Apple nikada nije bio najbolji kada su u pitanju cloud usluge, a ako ste frustrirani sa iCloud danas, onda budite srećni što nijeste nikada imali priliku isprobati MobileMe.

Džobs je vjerovao i u Hockey Puck Mouse, no srećom Apple ga je 2000. godine zamijenio s optičkim Apple Pro Mouse. Još treba spomenuti nesrećni G4 Cube i previše povjerenja koje je Džobs imao prema Eriku Šmitu.

Bonus video: