NIJE BIO BAŠ SAVRŠEN

Najveći promašaji Stiva Džobsa dok je bio na čelu Epla

App Store je danas mašina za pravljenje novca, ali zanimljiva je činjenica kako je Džobs bio protiv App Store-a, jer je smatrao kako su Web 2.0 i Ajax aplikacije sve ono što je potrebno programerima i korisnicima
83 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Džobs, Foto: Rojters
Stiv Džobs, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.02.2019. 14:03h

Nijedna kompanija nije savršena, a pogotovo ne njeni čelni ljudi. Donose se odluke za koje se kasnije ispostavi kako su bile pogrešne, a na to nije bio imun niti legendarni Stiv Džobs. Iako je bio genije što se tiče inovativnosti, ipak je pravio greške i često donosio pogrešne odluke.

Na primjer, App Store je u potpunosti promijenio način interakcije s mobilnim uređajima i istovremeno stvorio značajnu ekonomsku vrijednost. App Store je danas mašina za pravljenje novca, ali zanimljiva je činjenica kako je Džobs bio protiv App Store-a. On je smatrao kako su Web 2.0 i Ajax aplikacije sve ono što je potrebno programerima i korisnicima.

Svakako treba spomenuti iPod Hi-Fi projekt koji je vrlo brzo nestao, a cilj mu je bio da pokuša kapitalizirati uspjeh iPoda. Apple nikada nije bio najbolji kada su u pitanju cloud usluge, a ako ste frustrirani sa iCloud danas, onda budite srećni što nijeste nikada imali priliku isprobati MobileMe.

Džobs je vjerovao i u Hockey Puck Mouse, no srećom Apple ga je 2000. godine zamijenio s optičkim Apple Pro Mouse. Još treba spomenuti nesrećni G4 Cube i previše povjerenja koje je Džobs imao prema Eriku Šmitu.