PRIMAMLJIVE ZAMKE

Nikad ne kopirajte tuđe statuse na FB - i šta još ne smijete raditi na društvenim mrežama

Independent predstavlja listu najrizičnijih vrsta sadržaja koji se svakodnevno objavljuju na društvenim mrežama
2 komentar(a)
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.02.2019. 14:05h

Ukoliko ne želite da upropastite sebi život, najbolje bi bilo da ozbiljno da razmislite o vrsti informacija koje šaljete u svijet, piše londonski Independent a prenosi B92...

Independent predstavlja listu najrizičnijih vrsta sadržaja koji se svakodnevno objavljuju na društvenim mrežama. Prema savjetu ovog magazina, trebalo bi da izbjegavate sljedeće: 

Kritikovanje šefa 

Na internetu trenutno postoji na hiljade priča bivših radnika koji su dobili otkaz nakon što su se na nekoj od društvenih mreža požalili na svog šefa. Društvene mreže u osnovi predstavljaju vrlo transparentan svijet, a mnogi korisnici nijesu svjesni ove činjenice. Iz tog razloga, najbolje bi bilo da privatne stvari nekome saopštite lično – vjerujemo da ne volite svoj posao, ali sigurno ne želite otkaz. 

Stvari o vašoj đeci 

Možda se prizor vašeg đeteta dok jede čini toliko neodoljivim da ste odlučili da ga zabilježite iz pedeset različitih uglova, ali mnogi vaši prijatelji smatraće ovakvo ponašanje iritantnim. Tu je tako pitanje bezbjednosti maloljetnih lica. Obratite pažnju na podešavanja privatnosti – da li zaista želite da bilo koja osoba na svetu ima pristup fotografijama vaše đece? 

Adresa 

Iako ovaj savjet djeluje kao nešto potpuno logično, iznenadili biste se koliki broj ljudi olako daje ovaj lični podatak. Objavljivanje svoje adrese nije tako opasno kao što bi bilo iznošenje podataka poput broja pasoša, jedinstvenog matičnog broja, vozačke dozvole, bankovnog računa itd, ali ovaj podatak neko svakako može upotrebiti protiv vas. Savjet je, zato, da budete vrlo obazrivi. 

Putujete na odmor? 

Nijesu samo brojevi i šifre ti koji se mogu pokazati rizičnim. Informisanje javnosti da ćete provesti dvije neđelje na kinva festivalu u Peruu može da ima prilično ozbiljne posljedice. Potencijalni provalnici mogu viđeti da dugo nećete biti kod kuće i iskoristiti priliku da se uvuku u vaš dom, uprkos tome što ste zamolili da zaliva cvijeće i hrani mačku svaki dan. Svakako ne želite da se vratite kući i otkrijete da vam je nestala sva životna ušteđevina. 

Copy/paste statusi 

Znate na šta mislimo – statusi u kojima se navodi da će kompanija Facebook uskoro početi da naplaćuje svoje usluge ili da ćete dosegnuti vječnu sreću ukoliko budete podijelili svoju ljubav sa ostatkom svijeta. Iako takve poruke mogu djelovati krajnje nevino, često se iza njih kriju marketinšdke kompanije ili hakeri koji šalju malware. Većina korisnika takođe ih smatra vrlo, vrlo iritantnim.