Fejsbuk prisluškuje preko mobilnih?

Berns je rekla da alat koristi zvuk koji čuje kako bi korisnicima prikazao relevantnije oglase
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Reuters
Facebook, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2016. 18:07h

Jedan ekspert tvrdi da Fejsbuk ima mogućnost prisluškivanja razgovora svojih korisnika, prenosi Independent. Fejsbuk kaže da njihova aplikacija zaista sluša šta se događa oko nje, ali samo u svojstvu otkrivanja šta ljudi slušaju od muzike i gledaju od videa pa im sugeriše da nešto o tome i objave.

Ta je mogućnost aktivna već nekoliko godina, ali nedavna upozorenja Keli Berns, profesorice masovnih komunikacija sa Univerziteta u Južnoj Floridi ponovno su na nju privukla pažnju.

Berns je rekla da alat koristi zvuk koji čuje kako bi korisnicima prikazao relevantnije oglase. Dodala je da je testirala opciju pričajući o nekoliko tema te da joj je Fejsbuk kasnije prikazao oglase koji se tiču tih tema.

Profesorica Berns rekla je da nije uvjerena da Fejsbuk prisluškuje razgovore svojih korisnika već da je samo vidjela oglase o stvarima o kojima je i pričala i koje je pretraživala.

Tvrdnja Bernsove se poklapa s nekim anegdotalnim pričama u kojima se tvrdi da je Fejsbuk ljudima prikazivao oglase o stvarima koje su usput spominjali.

“Fejsbuk ne koristi zvuk da bi odlučivao koje oglase prikazati korisnicima i kako bi mijenjao koje im priče prikazuje u News Feedu”, rekao je portparol kompanije za Independent. “Firme mogu korisnicima servirati oglase na osnovu interesa i demografskih informacija, ali ne i putem zvuka koji se prikuplja”.

U ovom je trenutku opcija skupljanja informacija putem mikrofona dostupna je samo u SAD. Uvedena 2014. godine, mogućnost prikupljanja informacija putem mikrofona je odmah bila kontroverzna pa je

Fejsbuk morao da pojasni da aplikacija ne prisluškuje korisnike “stalno” i da ne pohranjuje sirove snimke nigdje. Opcija se može isključiti u postavkama aplikacije u dijelu koji se tiče privatnosti.

Bonus video: