Ispod grada na Novom Zelandu "raste" vulkan

Ovo otkriće objašnjava i pojavu zemljotresa na tom području u periodu između 2004. i 2011. godine, navode naučnici
192 pregleda 1 komentar(a)
Matata, Foto: Alamy
Matata, Foto: Alamy
Ažurirano: 05.06.2016. 08:20h

Naučnici su otkrili pojavu magme u blizini jednog grada na Novom Zelandu, što može da ukazuje na početak nastanka novog vulkana, iako ne očekuju njegovu erupciju.

Geofizičar Jan Hamling kazao je da se od 1950. godine, što je dovoljno dugo da magma ispuni 80.000 olimpijskih bazena, ona nakuplja ispod površine nedaleko od grada Matata, na oko 200 km jugoistočno od Ouklenda.

Ovo otkriće objašnjava i pojavu zemljotresa na tom području u periodu između 2004. i 2011. godine, navode naučnici, prenosi Guardian.

Rad je objavljen u subotu u online časopisu Science Advanced. Hamling, jedan od autora časopisa, navodi da dok u ostalim dijelovima Novog Zelanda postoje aktivni vulkani, da ih u blizini grada Matata nije bilo najmanje 400.000 godina.

“Ovo otkriće je zaista veliko iznenađenje”, rekao je on.

Koristeći GPS podatke i satelitske snimke, naučnici su otkrili da je na ovom području zemljište čija je površina oko 400 kvadratnih kilometara, od 1950. godine poraslo za 40 cm.

Hamling navodi da se period “brzog dizanja” vjerovatno desio između 2004. do 2011, što je pokrenulo hiljade manjih zemljotresa. Naučnici su ranije vjerovali da su uzroci zemljotresa tektonska pomjeranja zemlje.

Hamling je kazao da je magma na oko 10 km ispod površine zemlje, dovoljno duboko da ne očekuje da će se u skorije vrijeme desiti erupcija vulkana. Prema njegovim riječima, vulkan bi mogao da se razvije tokom narednih stotinu, pa i hiljadu godina, te i da bi magma mogla da tokom vremena otvrdne i ostane hladna, pa se erupcija ne bi ni dogodila.

U gradu Matata živi oko 650 stanovnika. Hamling se nada da će dalja istraživanja omogućiti naučnicima da razviju sistem upozorenja za pojavu zemljotresa u tom području. Ovaj naučnik smatra da su potresi na toj lokaciji vjerovatno uzrokovani nastankom magme i razbijanjem stijena tokom njenog nastanka.

Hamling dodaje i da je neuobičajena pojava da se nakupljanje magme dešava na području na kojem nema vulkana.

Bonus video: