Mačo krosover: Džip renegejd 1.6 mjtd

Superiornost na terenu nije ugrozila vožnju na asfaltu
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2016. 18:05h

Manija umekšavanja oblika čak i kod terenaca koja je zahvatila automobilski svijet, rezultirala je činjenicom da su ljubitelji robusnih 4x4 vozila ostali prilično uskraćeni. Ipak, u pustinji zaobljenih krosovera stvorenih za asfalt, postoje i oaze za one koji cijene istinske off-road vrijednosti. Jednu od njih stvorio je proizvođač čijim imenom se u našim krajevima nazivaju sva terenska vozila - džip. Tvorac čuvenog vilisa i vranglera odolio je iskušenjima i prošle godine predstavio model koji i samim imenom pokazuje da je drugačiji od drugih - renegejd (eng. Renegade: odmetnik).

Krosover mišićavih linija i četvrtastog oblika ćete ili da volite ili da mrzite, ali prlikom susreta nikako nećete moći da ne osjetite njegovu energiju. Renegejd je stvoren za ljude kojima ne žele samo da se šepure u gradskim sredinama, već i da napuste asfalt i odmetnu se u divljinu.

Džip je u ovom automobilu kombinovao tradicionalni duh vranglera i moderne vrijednosti novog grand čirokija. Osim velikih okruglih farova koji odmah otkrivaju genetsko porijeklo, većina elemenata na vozilu je četvrtastog oblika, od najvećih strukturalnih blokova do retrovizora ili zadnjih svjetala u koje je "ugravirano" slovo X.

Kad je riječ o dimenzijama, Džip je smjestio renegejd između mini krosovera poput đuka i kaptura i većih vozila kao što su ford kuga ili hjundai Tucson. Njegova veličina, uz četvrtast oblik, doprinijeli su da unutrašnjost bude vrlo prostrana.

Kada uđete u renegejd shvatićete da iznad glave ima dovoljno prostora da ne morate da skidate šešir. Slična situacija je i na zadnjim sjedištima, s tim što će tamo visokim osobama da bude malo tijesno za koljena. Prtljažnik je prilično veliki, kapacitet mu je 351 litar, a ima i dupli pod.

Iako na prvi pogled djeluje dosta tamno, komandna tabla je dosta kvalitetno izrađena, sa mekanim površinama i malim zazorima na spojevima. Džip se potrudio da i ovdje istakne duh vozila, pa ispred suvozača postoji ručka, a umjesto crvene zone na obrtomjeru je oslikano razmazano blato.

Zanimljivo je da zbog superiornosti na terenu, džip nije u većoj mjeri žrtvovao karakteristike na asfaltu. Šasija je dobro izbalansirana, naginjanje u krivinama nije posebno izraženo, a prijanjanje je vrlo dobro. Jedino je volan nešto manje direktan i pomalo se čuje huk vjetra od velikih retrovizora. Negativan efekat konstrukcionih rješenja su i dosta široki prednji, a posebno zadnji stubovi krova koji ometaju vidljivost. Zato su parking senzori, koji su kod testnog modela dio dodatne Promo opreme, vrlo poželjni. Osim njih, u ovom paketu su i aluminijumske felge od 17 inča, automatski dvozonski klima uređaj i navigacija. Inače, serijska oprema Longitude obuhvata i kompletan paket bezbjednosnih tehnologija i Uconnect multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir od pet inča.

Ovakav renegejd u Crnoj Gori sa aktuelnim popustom od preko 2.000 eura, staje 22.490 eura.

Pod haubom provjereni Fijatov turbodizelaš

Pod haubom probnog modela je dizel motor zapremine 1,6 litara porijeklom iz Fijata. Provjereni Multidžet razvija 120 konjskih snaga, a odnos performansi i potrošnje je zaista impresivan. Ova mašina čini renegejda vrlo agilnim i potentnim, a ubrzanje do 100 km/h traje nešto preko 10 sekundi. Potrošnja u kombinovanom ciklusu koju smo zabilježili tokom kratjke probe je oko pet litara.

Iako ovdje nije kombinovan sa 4x4 pogonom, naš renegejd je zbog svoje konstrukcije, velike udaljenosti od tla i dobre kontrole karoserije vrlo sposoban na šumskim putevima. Verzija sa 4x4 pogonom je zasigurno nezaustavljiva.

Galerija

Bonus video: