"TO NE ZNAČI UGOROČNI GUBITAK RADNIH MJESTA

Kina: Otpustili 60.000 radnika i zamjenili ih robotima

Fokskon je, takođe, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini
0 komentar(a)
Robot, Foto: Shutterstock
Robot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2016. 09:00h

Fokskonova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, prenio je kineski list Saut Čajna morning post.

Iz tajvanske kompanije su potvrdili da je najveći dio proizvodnih poslova automatizovan, ali su istakli da to ne znači dugoročni gubitak radnih mjesta. 

Fokskon je, takođe, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini. 

"Koristimo robotički inženjering i druge inovativne proizvodne tehnologije kod radnji koje se ponavljaju, a kroz trening omogućavamo našim zaposlenima da se fokusiraju na elemente dodatne vrijednosti u procesu proizvodnje", navodi se u saopštenju tajvanske kompanije dostavljenom britanskom javnom servisu Bi-Bi-Siju. 

U poslednjih nekoliko godina, kineske fabrike su investirale velika sredstva u robotiku, a od septembra 2014. godine, preko 500 fabrika u pokrajini Guangdong je potrošilo skoro 630 miliona dolara na robote. 

Ekonomisti, međutim, upozoravaju na ozbiljne posledice automatizacije po tržište rada, poručujući da bi u naredne dvije decenije 35 odsto radnih mjesta moglo nestati, prema studiji koju je sprovela konsultantska kompanija Dilojt u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

Preporučujemo za Vas