Nokia otpušta između 10 i 15 hiljara radnika?

Nokija je u aprilu pokrenula program racionalizacije s ciljem smanjenja operativnih troškova za 900 miliona eura do 2018. godine
0 komentar(a)
Nokia, Foto: Reuters
Nokia, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2016. 15:39h

Finski proizvođač telekomunikacione opreme Nokia vjerovatno će otpustiti između 10 i 15 hiljada radnika širom svijeta, što je znatno više od najavljenog, poslije okončanja procesa preuzimanja francusko-američkog rivala Alkatel-Lusena, izjavio je danas jedan predstavnik finskog sindikata.

"Nismo čuli nijednu zvaničnu brojku, ali oslanjajući se na informacije dobijene od naših kontakata iz sindikata, procjenjujem da će globalni efekat ove runde biti otpuštanje između 10 i 15 hiljada zaposlenih", izjavio je predstavnik finskog sindikata Risto Lehtilahti.

To je, kako dodaje, čak 14 odsto od ukupne radne snage Nokije od 104.000 zaposlenih, prenosi agencija Rojters.

Finska kompanija je ranije objavila da će otpustiti oko 2.400 radnika u Finskoj i Njemačkoj, u sklopu programa rezanja troškova, ali nije precizirala cifru vezano za otpuštanja u cijelom svijetu.

Nokija je u aprilu pokrenula program racionalizacije s ciljem smanjenja operativnih troškova za 900 miliona eura do 2018. godine.

Bonus video: