Izumi naših srednjoškolaca: Prečišćivač, generator struje...

Njegova glavna uloga je eliminisanje bakterija i virusa u stajaćim vodama posredstvom ultraljubičaste svjetslosti
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2016. 20:04h

Učenici podgoričke Elektro-tehničke škole Luka Ljumović i Miloš Nadrljanski osvojili su glavnu nagradu na "Sajmu mladih pronalazača Crne Gore", održanom u “Kapital plazi”.

Nagradu su dobili za pronalazak "Solarno ultraljubičasti prečišćač vode", čija je glavna uloga eliminisanje bakterija i virusa u stajaćim vodama posredstvom ultraljubičaste svjetslosti.

"Sami uređaj je dovoljno lagan da ne tone, već pluta na površini vode. Tako da korisnik koji ga koristi u bistijerni ili bunaru može da dođe do vode i prilikom rada uređaja. Ultraljubičasta svjetlost je u osnovi štetna za ljudsko tijelo, ali s obzirom da je u ovom slučaju usmjerena prema vodi, njen štetni efekat se praktično minimalizuje”, kazao je Ljumović “Vijestima”.

Oni su takođe dobili nagradu za najkompleksnije rješenje predstavljeno na Sajmu.

Nagradu za najoriginalnije inovativno rješenje pripala je Srednjoj stručnoj školi iz Tivta, za pronalazak "Dobijanje struje iz leda", dok je za najbolje tržišno orjentisano rješenje nagrađena podgorička Građavinsko-geodetska škola.

Nagradu za najfunkcionalnije rješenje pripala je Srednjoj stručnoj školi "Pljevlja" za pronalazak "Energetski autonoman PLC sistem za daljinsko ispitivanje parametara voća i povrća".

Sve pomenute nagrade dodijeljene su u iznosu od po 200 eura.

Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade za unaprijeđenja nastave u školama i zaštitu životne sredine u vrijednosti od 150 eura. Nagrade su osvojili Srednja stručna škola iz Pljevalja i Elektrotehnička iz Bijelog Polja.

Prvi put ove godine dodijeljena je nagrada najboljem u revijalnom dijelu Sajma, koja je pripala “Timu mehatroničara” Mašinskog fakulteta UCG-a u iznosu od 200 eura.

Šesti Sajam mladih pronalazača okupio je 16 timova u takmičarskom dijelu i devet u revijalnom.

Program za mlade pronalazače dizajnirala je Fondacija “Mladi pronalazači Crne Gore”, a Sajam je organizovan u saradnji sa ministarstvima nauke i prosvjete i Centrom za stručno obrazovanje.

Galerija

Bonus video: