NASA prognozira: Narednih nekoliko mjeseci će biti najtopliji u posljednjih 130 godina

Jedan od stručnjaka naveo je da će naredne nedjelje NASA objaviti podatke koji ukazuju da je posljednjih 12 mjeseci temperatura na globalnom nivou oborila sve rekorde, prenosi "Independent"
6 komentar(a)
Sunce, toplota, Foto: Shutterstock
Sunce, toplota, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2016. 09:43h

Prema najnovijim informacijama koje je objavila NASA, april ove godine je šesti mjesec u nizu koji je imao temperature, mjerene na globalnom nivou, veće od prosjeka.

Odnosno, temperature u aprilu su bile više za jedan procenat u odnosu na prosjek koji obuhvata mjerenje u periodu od 1951-1980.

Temperatura na globalnom nivou u februaru je potukla sve prethodne mjesečne rekorde, čime je prošli mjesec postao najtopliji februar u istoriji mjerenja, piše Independent.

April sa ovako visokim tempereturama je najavio izuzetno toplu 2016. godinu. Predviđa se da će nekoliko mjeseci imati abnormalno visoku temperaturu kakva nije zabilježena za 130 godina. Jedan od stručnjaka naveo je da će naredne nedjelje NASA objaviti podatke koji ukazuju da je posljednjih 12 mjeseci temperatura na globalnom nivou oborila sve rekorde, prenosi "Independent".

“Ovo je zastrašujuće. Trenutno sam u takvoj situaciji da ne mogu da predvidim šta će se desiti sljedeće. Znali smo da će El Ninjo imati uticaja na klimu, ali niko nije očekivao ovakav skok”, kaže Erik Holthaus, meteorolog. On ističe da rezultati mjerenja, koja su stručnjaci vršili u poslednjih godinu dana, pokazuju da je temperatura na globalnom nivou porasla za 25 odsto u odnosu na 1880. godinu od kada se vrše mjerenja.

Holthaus kaže da je porast temperature imao posljedice po životnu sredinu i dodaje da će nivo leda u okeanima ovog ljeta biti veoma nizak. U međuvremenu, oko četvrtina svih koralnih kolonija u okeanima je pretrpjela izbjeljivanje zbog toplije vode i povećane kiselosti mora. Hotlhaus očekuje da će se rekordne temperature zadržati u narednih četiri do šest mjeseci.

Većina stručnjaka vjeruje da ljudska aktivnost ima ozbiljan uticaj na promjenu klime na planeti. Peti izvještaj UN o procjeni međuvladinog panela o klimatskim promjenama jasno ukazuje da je ljudski faktor presudan za promjenu klime.

Bonus video: