UTICAJ SATELITA NA ZEMLJU

Šta bi se dogodilo kada bi Mjesec nestao?

Promjene na Zemlji se ne bi odmah odrazile, već za milion godina
3 komentar(a)
Mjesec, Foto: Shutterstock
Mjesec, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2019. 11:13h

Udaljen oko 384.400 km od Zemlje, Mjesec je nama najbliže nebesko tijelo i prirodni satelit bez kojeg ne bismo mogli da zamislimo naše nebo, ali i još mnogo toga.

Mjesec je nastao prije oko 4.5 milijardi godina, kada su se u svemiru sudarile komete. Uticaj ovog satelita svakodnevno osjećamo, ali da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada bi Mjesec nestao?

U slučaju da Mesec nestane, bilo bi mnogo važno na koji način bi nestao. Ukoliko bi ga Zvijezda smrti uništila, a njegovi djelovi u klasteru lebdjeli u istoj orbiti, vjerovatno bi njegov uticaj na Zemlju ostao isti. Svakako ne bismo mogli da uživamo u prizoru punog Mjeseca, već bi umjesto njega još jače na nebu sijali oblaci prepuni rasprsnutih djelića. Ti djelići Mjeseca bi reflektovali solarnu svjetlost što se vjerovatno mnogim astronomima ne bi svidjelo, jer bi dalo potpuno nov izgled tamnom nebu, piše Discovery News.

Međutim, ukoliko bi se Mjesec u potpunosti uklonio, to bi i te kako uticalo na gravitaciju i zauvijek poremetilo proces plime i osjeke.

To ne znači da bi plima nestala već da bi se voda sada kretala, odnosno pratila Sunce, što bi uslovljavalo svakodnevne visoke plime na cijeloj planeti, a što bi se sigurno nekim ribarima jako dopalo.

Osim toga, zemljotresi bi bili uobičajena pojava kao i vulkanske erupcije. Dugoročno gledano, najgore što bi moglo da se desi jeste promjena putanja Zemljine ose.

Pošto Mjesec djeluje kao neka vrsta amortizera omogućavajući Zemlji da se nesmetano kreće, bez Mjeseca Zemlja bi se kretala nalik Marsu. To bi prouzrokovalo ekstremne klimatske promjene, pa na našoj planeti gotovo da ne bi bilo uslova za život kakav sada poznajemo.

Dakle, bez Mjeseca, sadašnji nagib i putanja kojom Zemlja kruži bi od 22 do 25 stepeni prešla na 0 do 85 stepeni, što bi značilo da više ne bismo imali godišnja doba. Ako bi se to i desilo, trenutne klimatske promjene koje se dešavaju uslijed globalnog zagrijavanja bile bi minorne u poređenju sa klimom koja bi vladala Zemljom. Srećom, promjene se ne bi odmah odrazile, već za milion godina.

Izvor: Nacionalna geografija