Dječak pronašao izgubljeni grad Maja?

Danijel De Lisle iz Kanadske svemirske agencije smatra kako je specifični teren za kojeg Gaduri tvrdi da krije cijeli grad vrlo teško istražiti iz vazduha zbog izrazito guste vegetacije
193 pregleda 0 komentar(a)
Vilijam Gaduri, Foto: Twitter
Vilijam Gaduri, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.05.2016. 16:30h

Petnaestogodišnji dječak vjeruje da je pomoću satelitskih snimaka pronašao izgubljeni i zaboravljeni grad drevnih Maja.

Vilijam Gaduri iz Kvebeka smatra da su Maje svoje gradove podizali preslikavajući pozicije najznačajnijih sazviježđa. Prateći taj šablon, Gaduri je pronašao lokaciju za koju smatra da krije do sada nepoznati grad.

Prateći model sazviježđa kojeg čine tri zvijezde, Gaduri je koristeći Google Earth odnosno fotografije satelita Kanadske svemirske agencije, pronašao mjesto za koje vjeruje da krije naselje kojem je dao ime K'aak Chi ili Vatrena usta.

Danijel De Lisle iz Kanadske svemirske agencije smatra kako je specifični teren za kojeg Gaduri tvrdi da krije cijeli grad vrlo teško istražiti iz vazduha zbog izrazito guste vegetacije.

S druge strane, satelitske fotografije prikazuju određene obrise u meksičkoj džungli koji podsjećaju na konture građevina.

Armand La Rok sa Univerziteta u Nju Brunsviku čak smatra da jedna od fotografija otkriva mrežu puteva i kvadrat koji bi mogao da predstavlja podnožje nekadašnje piramide. On je dodao kako bi Gadurijevo navodno otkriće moglo odvesti arheologe do mnogih drugih skrivenih gradova koristeći njegove metode.

Dječakovo otkriće, koje tek treba da bude potvrđeno, biće objavljeno u jednom naučnom listu, dok će sljedeće godine svoje zaključke predstaviti na brazilskom Međunarodnom sajmu nauke.

Klix.ba

Bonus video: