Kina: Apple mora da dijeli ime sa proizvođačem tašni i novčanika

Presuda je omogućila kompaniji Hintong Tijandi Tehnolodži da nastavi da na svoje tašne, novčanike i drugu kožnu galanteriju stavlja ime popularnog telefona
85 pregleda 0 komentar(a)
Iphone, Foto: Reuters
Iphone, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 11:20h

Sud u Pekingu presudio je da američki elektronski gigant Epl (Apple) mora da deli ime ajfona (iPhone) sa kineskim proizvođačem tašni i novčanika.

U obrazloženju presude se navodi da američka kompanija nije uspjela da dokaže da je ajfon bio "popularan" u Kini 2007. godine kada je domaća kompanija dobila dozvolu za rad. Status "popularnog brenda" po kineskim zakonima može ograničiti upotrebu njihovog imena na druge proizvode.

Presuda je omogućila kompaniji Hintong Tijandi Tehnolodži da nastavi da na svoje tašne, novčanike i drugu kožnu galanteriju stavlja ime popularnog telefona.

Viši narodni sud u Pekingu nije želio danas da potvrdi ovu informaciju.

Kina je drugo po veličini tržište, posle Sjedinjenih Američkih Država, za kompaniju Epl, iako je prodaja u prošloj godini opala za 26 odsto.

Eplove aplikacije "iBooks" i "iTunes" takodje su suspendovane u Kini, mada je menadžment kompanje najavio da će one vrlo brzo ponovo biti dostupne za korisnike.

Epl je plasirao svoje proizvode na kinesko tržište 2009. godine, a tužba je podnijeta 2012. godine.

Bonus video: