Marović priznaje krivicu: Prijeti mu još 27 afera

Ključni motiv Marovića za priznanje krivice najvjerovatnije je spašavanje članova familije, prije svih sina Miloša i ćerke Milene Specijalno tužilaštvo raspolaže rezervnim dokaznim materijalom prikupljenim u 27 novih predmeta, prepunih finansijskih malverzacija i krađe opštinskih sredstava u Budvi, koji mogu biti otvoreni
29 komentar(a)
Monitor Marović, Foto: Monitor
Monitor Marović, Foto: Monitor
Ažurirano: 25.04.2016. 08:49h

U tužilačkoj istrazi koja se vodi protiv Svetozara Marovića uskoro može doći do preokreta.

Ako Marović, aktuelni član Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a te predsjednik Političkog savjeta vladajuće partije, prizna krivicu koju mu Specijalno tužilaštvo stavlja na teret, biće to prvi slučaj u Crnoj Gori u kome je funkcioner visokog ranga osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je mnogobrojnim korupcionaškim aferama oštetila budžet Opštine Budva za desetine miliona eura. Istovremeno to će biti prvi predsjednik neke države, pa makar i bivši, koji će zavrijediti takav status.

Jedan od razloga koji motivišu Marovića na eventualno sporazumno priznanje krivice može biti želja da se izbjegne dugotrajni sudski proces u kojem bi se ređali mnogobrojni svjedoci, naročito svjedoci saradnici koji su unaprijed svu krivicu za poharu Budve svalili na Marovića.

Ključni motiv Marovića za prihvatanje odgovornosti i priznanje krivice najvjerovatnije je spašavanje članova familije, prije svih sina Miloša i ćerke Milene, koji su osumnjičeni i hapšeni za učešće u budvanskim aferama Prijevor i TQ Plaza. Da će Milena biti pošteđena ukazuje podatak po kome se u tekstu sporazuma o priznanju krivice Lazara Rađenovića i Miloša Marovića među članovima kriminalne grupe ne pominje više ime Milene Marović Bogdanović.

Međutim, Marovićev sin već je iskoristio inistitut sporazumnog priznanja krivice kojim je priznao djelo koje mu je stavljeno na teret, učešće u nezakonitoj preprodaji opštinske zemlje u selu Prijevor kod Jaza. Nakon kraćeg boravka u pritvoru u Spužu, mlađi Marović odlučio je da prizna krivično djelo i prihvati predlog tužilaštva, godinu dana zatvorske kazne i da nadokandi Opštini iznos od 380.000 eura, koliko je procijenjena korist koju je od navedene transakcije imao. Sporazum Miloša Marovića i Specijalnog tužilaštva još nije sudski potvrđen. To je sljedeća etapa ove nagodbe na koju se čeka.

Marović očekuje poštedu za sina u novim aferama koje su na čekanju, možda i za brata Dragana koji odbija svaku vrstu dogovora sa Tužilaštvom, za sebe umanjenje zatvorske kazne koju bi dobio u sudskom postupku, uz finansijsku odštetu Opštini Budva.

Specijalno tužilaštvo raspolaže rezervnim dokaznim materijalom prikupljenim u 27 novih predmeta, prepunih finansijskih malverzacija i krađe opštinskih sredstava u Budvi, koji mogu biti otvoreni.

Pominju se poslovi oko izgradnje šetališta u Petrovcu u kome je kilometar petrovačke rive koštao 7.000.000 eura. Očekuje se otvaranje predmeta oko izgradnje Akva parka u kome je umiješan njegov sin Miloš i podizanja kredita od 1,6 miliona eura koji su vratili građani Budve. Tu je i posao izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode Osmoza, koji je Opštinu koštao milione eura a da kap čiste vode iz njega nije potekla. Nova afera može postati i probijanje tunela Kamenovo, koji spaja Rafailoviće i poznatu plažu. Čak je i festival Grad teatar pod lupom Specijalnog tužilaštva zbog finansijskih mahinacija i izvlačenja novca iz gradske kase.

Adut na kome Specijalno tužilaštvo može da insistira u pritisku na Marovića, svakako je otvaranje istrage o poslovanju hotelskog preduzeća Budvanska rivijera ..

Opširnije čitajte u novom Monitoru

Bonus video: