"Divlja mačka" se u Crnoj Gori odlično osjeća

Crnogorski putevi i predjeli su odličan poligon za demonstraciju vozne dinamike, upravljivosti, udobnosti i kontrole F-pejsa, kažu u Jaguaru
147 pregleda 6 komentar(a)
jaguar
jaguar
Ažurirano: 19.04.2016. 15:38h

Sposobnosti prvog SUV-a u svojoj istoriji, Jaguar svjetskim medijima prvi put pokazuje u Crnoj Gori. Iako za sada nijesmo dobili priliku da testiramo vozilo, Britanci su nam organizovali prezentaciju na kojoj su nam omogućili razgovor sa njihovim stručnjacima i razgledanje vozila.

Uglavnom, F-pejs (F-Pace), auto koji u Jaguaru opisuju kao visokoperformansni krosover, izrađen je na laganoj aluminijumskoj arhitekturi. Ponuda motora počinje od dvolitarskog dizelaša sa 180 KS, a završava sa najjačim trolitarskim benzincem od 380 KS.

Lagana i čvrsta karoserija je 80 odsto izrađena od aluminijuma, a dodatne uštede su postignute upotrebom plastike u vratima prtljažnika i magnezijuma za strukturalne djelove. Tako je težina dizel modela od 180 konja svedena na samo 1,665 kg, što je najmanje u klasi u odnosu na veličinu automobila. To je bio i uslov za odlične performanse, pa V6 benzinac od 380 konja do 100 km/h ubrzava za samo nešto preko pet sekundi.

F-pejs je dug 4,73 metra i ima međuosovinskki razmak od čak 2,84 m. Po proporcijama je drugačiji od bilo kog drugog Jaguara, što je bio najveći izazov za dizajnere. Kako napraviti veliki SUV, koji će i dalje da izgleda kao jaguar.

“Točkove je trebalo postaviti u same ćoškove karoserije, da prepusti preko osovina budu vrlo mali, a točkovi izbačeni, što daje snažan stav i vizuelno čini auto prilijepljenim za put”, kazao nam je Džonatan Sendis, šef dizajnerskog tima zaduženog za F-pejs. “Pored toga, trebalo je učiniti haubu što je moguće dužom. To je vrlo važna karakteristika za Jaguarove automobile, posebno kada se radi o primarno zadnjem pogonu. Zato smo to i uradili i gurnuli kabinu što više pozadi.”

Dizajneri Jaguara su se potrudili da stvore dinamičnu siluetu. Linija krova se spušta prema pozadini, dok se bočna linija penje i one se spajaju u jednoj tački.

Trapezoidna prednja maska tipična je za sve Jaguare, kao i izbočena hauba zbog smještaja većih motora. Pored dizajnerskih, pred Jaguarom su bili i tehnički izazovi.

“Svaki jaguar mora da bude dinamičan, da ima dobar balans upravljivosti i udobnosti. Pored toga, F-pejs je morao da bude i praktičan”, kaže Dejv Šou, vođa inženjerskog tima za F-pejs. On ističe da su uspjeli u tome i da je rezultat vozilo koje je u mnogim aspektima bolje od direktnih rivala.

“Naš auto je bolji po unutrašnjem prostoru, ima mnogo veći prtljažnik, a imamo i Jaguarovu voznu dinamiku, dobru upravljivost, udobnost i kontrolu, što smo demonstrirali na ovim lijepim putevima u Crnoj Gori”.

U F-pejsu zaista ima puno prostora i za putnike na zadnjim sjedištima, a veliko iznenađenje predstavlja to tamo što čak i dvometrašima ne fali prostora iznad glave. Prtljažnik prima 650 litara, što je čitavih 100 litara više od BMW-a X3, na primjer. Kokpit je orijentisan prema vozaču, u pravom duhu sportske tradicije Jaguara.

U ponudi su verzije sa zadnjim pogonom i pogonom na sve točkove. Za 4x4 sistem Jaguar navodi da je najprefinjeniji na svijetu i da može da barata sa ogromnom količinom obrtnog momenta. On zadržava agilnost i upravljivost zadnjeg pogona, ali može da prenese snagu naprijed kada osjeti potrebu za to.

“Automobil ima nekoliko načina rada sistema trakcije. Na otvorenom ravnom putu koristimo Dynamic postavku kada je auto tvrđi i reaguje vrlo brzo. Za uske krivudave dionice, kao i u planinske oblasti gdje je mokro i još ima snijega tu je tradicionalni terenski način rada”, kaže Dejv Šou.

Kolege iz Evrope koje su vozile F-Pace prenose da je Jaguar zaista pogodio metu, da je auto vrlo dinamičan, ali i vrlo sposoban na težim terenima. Cijena osnovne verzije je oko 45.000 eura.

U enterijeru ima i jeftine plastike

U putničkoj kabini F-pejsa vlada sportski premijum osjećaj, osim u donjim djelovima gdje nalazimo jeftinu plastiku. Dizajneri kažu da je to bilo neophodno, zbog ograničenja troškova i konačne cijene vozila.

“Pri dizajniranju automobila ograničeni ste troškovima. Morate da donosite teške odluke, a jedna od njih je odgovor na pitanje gdje želim da potrošim pare koje imam”, kaže Džonatan Sendis. Mi smo povukli liniju u enterijeru koja je u visini naslona za ruku. Kod F-pejsa smo odlučlili da sve što je iznad te linije, što možete da dodirnete, osjetite i vidite mora da bude skuplje i luksuznije. U sve ostale elemente ispod te linije uloženo je nešto manje, jer ih ne vidite lako, rijetko ih dodirujete, pa nije bilo potrebe da ih tretiramo na isti način. Teška odluka, ali morali smo da je donesemo”, podvlači Sendis.

Bonus video: