Stiven Hoking podržao plan slanja letjelica u drugi zvjezdani sistem

Cilj letjelica bio bi da nađu planetu koja ima potencijal za održavanje života. Još nije otkrivena takva planeta u sazvježđu Alfa Kentauri, ali stručnjaci kažu da se neka možda tamo krije
100 pregleda 6 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 12.04.2016. 19:00h

Jedan internet investitor dobio je podršku čuvenog fizičara Stivena Hokinga i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga za razvijanje futurističkog plana traganja za životom u svemiru.

Juri Milner najavio je danas projekat vrijednosti 100 miliona dolara. Cilj projekta je da se ispita mogućnost slanja velikog broja minijaturnih svemirskih letjelica, veličine mikročipa za kompjuter, do zvjezdanog sistema Alfa Kentauri, najbližeg zvjezdanog sistema Sunčevom sistemu.

Cilj letjelica bio bi da nađu planetu koja ima potencijal za održavanje života. Još nije otkrivena takva planeta u sazvježđu Alfa Kentauri, ali stručnjaci kažu da se neka možda tamo krije.

Letjelice bi putovale do tog sazvježdja 20 godina, i tamo bi vršile ispitivanja, a podatke bi slale nazad, na Zemlju.

Profesor Hoking je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da bi ta fantazija mogla da bude ostvarena ranije nego što se misli.

"Ako hoćemo da preživimo kao vrsta, moramo na kraju da se proširimo ka drugim zvijezdama", rekao je Hoking.

"Astronomi vjeruju da postoji razumna šansa da postoji planeta slična Zemlji koja kruži oko jedne od zvijezda u sistemu Alfa Kentauri. Ali znaćemo više u naredne dvije decenije od teleskopa baziranih na Zemlji ili u svemiru", rekao je on.

Rekao je da bi obzirom na tehnološka dostignuća u poslednje dvije decenije, to moglo biti moguće ostvariti tokom samo jedne generacije.

Hoking podržava projekat Milnerove "Fondacije Brejktru" (Breaktrhough Foundation), privatne organizacije koja finansira naučna istraživanja koje države smatraju preambicioznim.

Bonus video: