Gugl planira da sagradi novi grad

Gugl će pokušati da riješi neka važna pitanja poput troškova življenja, efikasnosti saobraćaja i upotrebe energije
2 komentar(a)
Google
Google
Ažurirano: 10.04.2016. 12:06h

Zasmislite grad u kojem bi vas prevozila Guglova vozila na automatsko upravljanje, a svi stambeni objekti imali pristup internetu putem Gugl Fibera....

Dan Doktorof, izvršni direktor kompanije Sidewalk Labs, koju je Gugl osnovao prošle godine sa ciljem da putem tehnologije poboljša urbane oblasti, rekao je na samitu koji je organizovao The Information da građenje novog grada iz temelja predstavlja odličnu ideju i dodao da još ne želi da otkriva nijedan plan kompanije Sidewalk.

Sidewalk, samostalna podružnica Guglovog matičnog ogranka Alphabet, trenutno radi na dva javna projekta. Jedan bi trebalo da omogući besplatan bežični internet cijelom Njujorku, a u okviru drugog bi bili korišćeni anonimni podaci radi boljeg razumijevanja protoka saobraćaja i njegovog zagušenja.

Gugl će u okviru novog projekta pokušati da riješi neka vrlo važna pitanja poput troškova življenja, efikasnosti saobraćaja i upotrebe energije, piše “Biznis insajder”.

Doktorof navodi da će novi grad biti neka vrsta ‘laboratorijskog eksperimenta’ u kojem će biti riješeni problemi u vezi sa zaštitom privatnosti i sajbersigurnošću.

Sličnu zamisao prije nekoliko godina imao je i izvršni direktor Alphabeta Lari Pejdž, kada je izjavio da bi jedan dio svijeta trebalo odvojiti kao poligon na kojem bi bila vršena različita testiranja van granica zakonske regulative.

Doktorof ističe da “postoji mnogo lekcija koje možemo naučiti iz prošlosti” i drugih pokušaja na polju inovacija, ali da je Sidewalk trenutno najviše usmjeren ka građevinskim proizvodima i servisima.

Bonus video: